Na hlavný obsah

Mladík zodpovedný za únik tajných dokumentov z Pentagónu tvrdí, že je nevinný

Jack Douglas Teixeira sa postavil pred federálny súd.

Mladík zodpovedný za únik tajných dokumentov z Pentagónu tvrdí, že je nevinný
Na snímke je budova sídla amerického Pentagónu vo Washingtone. Foto: Pixabay

Príslušník leteckej zložky americkej Národnej gardy John Teixeira, podozrivý zo zverejňovania tajných amerických spravodajských správ na internete, v stredu (21. 6.) pred súdom vyhlásil, že je nevinný.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na súdne dokumenty. Dvadsaťjedenročný Teixeira čelí obžalobe z úmyselného uchovávania a odovzdávania utajovaných skutočností týkajúcich sa obrany.

Jack Douglas Teixeira sa postavil pred federálny súd vo Worcestere v americkom štáte Massachusetts. Držaný je vo federálnej väznici južne od Bostonu. Termín na začatie súdneho procesu zatiaľ nestanovili.

Teixeirova rodina vo svojom vyhlásení uviedla, že „dúfa, že sa Jackovi dostane spravodlivého zaobchádzania, aké si zaslúži“. V každom bode obžaloby mu hrozí trest do desať rokov odňatia slobody, až tri roky pod dohľadom a pokuta až 250-tisíc dolárov (6,5 milióna eur).

Teixeira obviňujú zo spáchania jedného z najzávažnejších narušení bezpečnosti v USA od vtedy, čo sa v roku 2010 objavilo na webe WikiLeaks s viac ako 700-tisíc dokumentami, videami a diplomatickými správami.

Zatkli ho v apríli po tom, ako údajne zverejnil utajované dokumenty v uzavretej skupine svojich internetových priateľov na komunikačnej platforme Discord. Niektoré z materiálov sa však začali šíriť ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet