Na hlavný obsah

Muchová môže byť najlepšia na svete, myslí si jej slovenský tréner Miške

Väčšina športovcov by to po podobných zdravotných problémoch už vzdala.

Muchová môže byť najlepšia na svete, myslí si jej slovenský tréner Miške
Foto: Archív Emil Miške

Do turnaja vstupovala ako nenasadená hráčka, ktorej žreb už v prvom kole postavil do cesty semifinalistku z roku 2021 a osmičku svetového rebríčka Mariu Sakkariovú. Grékyňa prekvapujúco padla už po dvoch setoch a česká tenistka Karolína Muchová napokon dokráčala až do finále.

Pod doterajší životný úspech rodáčky z Olomouca sa podpísal aj jej slovenský tréner Emil Miške. „Fakt nechápem, kde sa v nej berie vôľa znova a znova pokračovať, po tom, čo ju toľkokrát zastavili rôzne zranenie,“ vyslovil úprimné slová uznania a obdivu na adresu svojej 26-ročnej zverenkyne Miške.

Mimochodom, pred rokom na rovnakom turnaji musela Muchová duel 3. kola proti Američanke Amande Anisimovej skrečovať pre zdravotné problémy. Kurt vtedy opustila v slzách. Po roku sa na miesto činu vrátila a so slzami odchádzala opäť. Tentokrát na to mala oveľa príjemnejší dôvod.

Nielen o Muchovej zraneniach a jej úspešnom ťažení na druhom grandslamovom turnaji sezóny, sme sa porozprávali s jej hlavným koučom, Slovákom Emilom Miškem.

Spolupráca prináša želané ovocie

Prvú spoluprácu ste s Karolínou ukončili začiatkom roka 2020. Ako ste si po troch rokoch k sebe opäť našli cestu?

Ja som bol s Karolínou v podstate stále v kontakte. Písali sme si a sledoval som jej zápasy. Niekedy som jej k ním napísal môj postreh. Ona mi vždy odpísala, niekedy napísala aj ona sama. Ostali sme priateľmi. Sezónu 2022 mala veľmi nešťastnú, bola zranená a potom sa rozišla s trénerom Davidom Kotyzom.

Chcel som sa na ňu prísť pozrieť na turnaj do Ostravy, tak som jej písal, či tam bude a či nevedela zohnať nejaké lístky. Tam prišlo k prvému kontaktu. Videli sme sa, prehodili pár slov, ale ona mala turnaj, takže sme sa nejako veľa nerozprávali. Dohodli sme sa však, že niekedy si spolu dáme v Prahe kávičku.

Potom mi v októbri volala, či by som neprišiel, tak som si spravil výlet. Tam mi povedala, že premýšľa, ako ďalej a že by bolo dobré, keby som sa mohol vrátiť. Samozrejme, ona vedela, že som na plný úväzok v projekte Hrajme tenis Slovensko, tak sa pýtala, či by to bolo možné hocijakou formou, napríklad formou mentora.

Kolegovia mu meškanie odpustili

Evidentne to teda možné bolo. Na akom spôsobe spolupráce ste sa napokon dohodli?

Áno, kolegovia v Hrajme tenis Slovensko mi túto možnosť schválili. Sám som navrhol, že by som sa Karolíne venoval jeden týždeň v mesiaci. Od decembra sme teda začali fungovať takýmto štýlom. V jej tíme som bol ako mentor.

Po návrate z Austrálie za mnou Karolína prišla, že by bola rada, ak by som sa statl jej hlavným trénerom. Nakoniec sme sa dohodli, že dva týždne v mesiaci som s Karolínou a dva týždne som na Slovensku.

Emil Miške a Karolína Muchová
Na snímke slovenský tréner Emil Miške a jeho zverenkyňa Karolína Muchová. Foto: Profimedia/ČTK/ Luděk Peřina

Samozrejme, teraz počas Roland Garros, keďže postúpila do finále, sa to trocha predlžilo na viac ako dva týždne. Taktiež sme museli pred turnajom absolvovať nejakú prípravu a prísť skôr na turnaj. Moji kolegovia na Slovensku mi to ale určite radi prepáčili.

Vravíte, že ste polovicu mesiaca s Karolínou, druhú polovicu zas trénujete na Slovensku. Ako to stíhate skombinovať?

Jasné, že v takej kvantite a nasadení, ako som to robil pred tým, sa to stíhať nedá. V Hrajme tenis Slovensko nás určite bude treba viacerých. Už sa na tom aj pracuje. Myslím si, že sa to všetko dá zladiť. Všetko je to len o tom, že keď vás niečo veľmi baví a napĺňa, tak sa to dá stíhať.

Nehovorím, že to nie je vyčerpávajúce. V nedeľu som priletel z Paríža a v pondelok som už bol v Piešťanoch na majstrovstvách Slovenska do 16 rokov, kde sme mali štyroch hráčov a hneď som tam absolvoval päť duelov. Nie je to úplná sranda, ale keď s tými deckami pracujete už niekoľko rokov a posúvate ich vpred, tak vám na nich záleží. Samozrejme, v tom čase, keď som s Karolínou, tak nemám toľko času komunikovať s trénermi, hráčmi či ich rodičmi na Slovensku.

Zmysel pre humor jej ostal

V sobotu (10. 6.) sa odohralo finále ženskej dvojhry a v nedeľu (11.6.) ste už boli na Slovensku. Nejaké veľké oslavy ste teda s Karolínou asi nestihli absolvovať.

Veľké oslavy neboli potrebné. My sme si vždy po zápasoch trocha štrngli s jej rodičmi a úzkym tímov. Samozrejme, Kája počas turnaja nie. Po finálovom zápase sme si s manažérom vypili a porozprávali sa. Pre všetkých ôsmich, čo sme tam boli, nám stačila jedna trojlitrová fľaša šampanského, ktorú dostala na kurte.

V čom sa od spomínaného roka 2020 najviac zmenila?

Karolína je odvtedy oveľa väčšia profesionálka. Dospelejšia je najmä v tom, že vie, čo chce a veci berie vážnejšie. Vtedy bola viac-menej hravá a svojvoľná. Niekedy radšej uprednostnila voľno a  nedodržiavala niektoré veci až tak veľmi. Teraz sa to počas troch rokov dosť zmenilo. Na seba je oveľa prísnejšia a disciplinovanejšia.

Už vie, čo chce a zistila,  ako to na okruchu chodí. Na kurte je sebavedomejšia, čo cítia aj súperky. Našťastie, v čom sa nezmenila, je jej zmysel pre humor a taká ta normálnosť. To sú veci, ktoré si užívam, keď som s ňou. Tým pádom je veľmi príjemný spoločník.

Sláva jej nestúpne do hlavy

Ostane to takto aj po úspechu, ktorý dosiahla v Paríži? Neobávate sa, že  jej teraz trocha viac stúpne sláva do hlavy?

Nemyslím si, že by jej stúpla sláva do hlavy. Čo sa určite zmení, je záujem o ňu. Či chce, alebo nechce, bude to musieť zvládať. Sú to povinnosti každého profesionálneho tenistu, akonáhle začne byť úspešný, vyhráva väčšie turnaje a ide hore na rebríčku.

Karolína Muchová
Karolína Muchová po postupe do finále. Foto: TASR/AP

Jednoducho s tým musí počítať. Určite je veľká výhoda, že Karolína zažila niečo podobné, keď bola v rebríčku devätnásta. Viac tomu rozumie a určite bude odolnejšia pri zvládaní týchto vecí. Teraz sme aj ako tím veľmi silný a verím, že keď budeme zomknutí, tak jej všetko pomôžeme zvládnuť.

Akou zverenkyňou je Karolína vo všeobecnosti?

Po tých rokoch, čo sa poznáme a sme v kontakte, ju už neberiem čisto len ako zverenkyňu. Mám ju rád ako človeka a veľmi by som jej úspech prial, aj keby som ju netrénoval. Medzi nami je už trocha bližší vzťah, samozrejme, v medziach priateľstva a profesionálnej práce. Je veľmi príjemne pomáhať jej, beriem to ako prirodzenú súčasť života.

Neviem si predstaviť, že by ma bavilo niečo viac, ako pomáhať Káji, najmä preto, že viem, že som s niečím už dávno začal a viem, že trénovanie je nikdy nekončiaca práca. Vždy vidím možnosti vylepšovať jej hru a aj samotná Karolína je rada, keď na tom môžeme stále pracovať. Je to taký nikdy nekončiaci proces smerujúci k dokonalosti, ktorá sa aj tak nedá nikdy dosiahnuť (úsmev).

Vždy sa dá niečo vylepšiť

Čo teda musíte vylepšiť na Karolíninej hre?

Do detailov úplne nepôjdem, nechám si ich pre seba, keby náhodou súperi čítali tento rozhovor (smiech). V každej hernej činnosti sa dá niečo vylepšiť. Aj teraz po Roland Garros mám nejaké nápady, ktoré sme už s Kájou konzultovali. Ako som už vravel, veľkou výhodou je, že ona sa veľmi rada učí nové veci a snaží sa vždy niečo vylepšovať.

Tým, že už je herne oveľa vyspelejšia, tak často už aj ona sama prichádza s nápadmi, čo treba zlepšiť. Je perfektné, že to nie je len na mne. Teraz budeme vylepšovať najmä veci, ktoré súvisia s hrou na tráve. Môžem povedať, že sa budeme viac venovať volejom, slajzovanému bekhendu, servisu a riternu.

Samotná Karolína priznala, že ju na Roland Garros trápili zdravotné problémy, ale nechce sa na ne vyhovárať. Môžete k tomu povedať viac?

Karolínu trápili dosť vážne problémy. Mala výrazne chytené pľúca a dosť ju to pálilo pri behaní v teple. Museli sme vyhľadať aj lekára. Ten jej predpísal lieky, ktoré musela užívať aj mimo pôsobenia na kurte. Nehovorím, že sa úplne vyliečila, ale podarilo sa jej zlepšiť zdravotný stav a už ju to až tak neobmedzovalo pri behaní na kurte v štvrťfinále, semifinále a finále. Samozrejme, vždy keď prekonáte chorobu, tak to na zdraví zanechá nejaké stopy. Sily, ktoré jej už potom došli, boli toho príčinou.

Nezvažovali ste, že by z turnaja odstúpila?

Ona nad tým určite nepremýšľala. Karolína je počas celej kariéry zvyknutá na zranenia, tak prach bolesti je u nej posunutý veľmi vysoko. Nehrá len vtedy, keď je to veľmi veľmi vážne. Dôležité bolo rozhodnutie turnajového lekára. Ak by jej to neodporúčal, tak by sme nehrali.

Môže vyhrať akýkoľvek grandslam

Už v prvom kole musela Karolína čeliť semifinalistke z roku 2021, ôsmej nasadenej Grékyni Sakkariovej. V treťom kole ju zas čakala Rumunka Beguová, s ktorou prehrala pred mesiacom, tiež na antuke v Madride. Kedy ste začali veriť, že by Karolína mohla dosiahnuť úspech, ktorý obletí tenisový svet?

Bol by som nerád, keby to vyznelo nejako namyslene alebo až príliš sebavedomo, ale keďže Karolínu poznám, tak vždy očakávam, že môže hrať finále na každom turnaji. Je to však veľmi subjektívne, pretože ja poviem, že má na to, aby porazila každého. Niekto zas môže povedať, že na to nemá.

Aj štatistiky hovoria o tom, že Karolína má pozitívnu bilanciu s hráčkami v top 20 – viackrát s nimi vyhrala ako prehrala. Niekto mi zas hovoril, že dokonca aj s hráčkami v top trojke má pozitívnu bilanciu a so Swiatekovou teraz prehrala prvýkrát po troch či štyroch zápasoch. Takže aj štatistika hovorí, že dokáže poraziť kohokoľvek. Jej najväčším problém doteraz bolo, že nevydržala odohrať toľko zápasov za sebou zdravá.

Na každom jednom turnaji verím, že môže ísť ďaleko a môže ho aj vyhrať. Vždy je dôležité, kam jej dovolí dôjsť zdravie. V posledných týždňoch, mesiacoch sa to začína zlepšovať. Teraz to vyšlo tak, že to bola „len“ choroba, ktorú dokázala zvládnuť a nebol to nejaký problém pohybového aparátu, ktorý ju väčšinou blokne. Keď máte roztrhnutý sval na bruchu, tak sa jednoducho nedá pokračovať a vyhrávať turnaje. Jej najväčšou limitáciou sú teda zranenia.

Iní by už dávno skončili

Mnoho športovcov, nielen tenistov, by už zvažovalo ukončenie aktívnej profesionálnej kariéry. Ako sa Karolína vyrovnáva so spomínanými zdravotnými ťažkosťami, najmä po psychickej stránke?

Neviem si predstaviť, že by bol niekto iný ochotný absolvovať to, čo ona. Už keď som s ňou začal spolupracovať v roku 2017, tak mala za sebou viacero rokov plných zranení. Nechápem, kde sa v nej berie vôľa znova a znova pokračovať, po tom, čo toľkokrát verila, že na to má a opäť ju vyradilo zranenie. Je to užasné a málokto si to uvedomuje. Viem si predstaviť, že 99 percent športovcov by sa na to už vykašľalo a šli robiť niečo iné. Kája pri tenise vydržala a neustále je ochotná pracovať, drieť a veriť, že ten úspech príde.

Karolína Muchová
Karolína Muchová je štvrtou Češkou, ktorá sa za posledných osem rokov prebojovala do finále na Roland Garros. Foto: TASR/AP

Karolína dokázala odvrátiť proti svetovej dvojke Sabaleenkovej v semifinále mečbal a otočiť vývoj setu z 2:5 na 7:5. Rovnako tak sa nevzdala ani vo finále proti Swiatekovej, keď v druhom sete prehrávala už 3:0 a nakoniec ho získala vo svoj prospech 7:5. Čo to o nej hovorí?

Hovorí to o tom, že Karolína sa nikdy nevzdáva a súperky to budú mať proti nej veľmi ťažké, pretože za každého stavu je pripravená využiť čo len najmenšie zaváhanie. Pre mňa, ako trénera, to zas hovorí o tom, že musíme popracovať na lepších začiatkoch zápasov.

Po finále vtipkovala

Vašu zverenkyňu počas záverečného ceremoniálu premohli emócie a rozplakala sa. Ako dlho jej trvalo, kým zahodila smútok za hlavu? 

Myslím si, že smútok trval do momentu, pokým odišla z kurtu. Hneď si musela ísť splniť povinnosti, ako tlačová konferencia či dopingová kontrola. Poplakala si, bolo to veľmi dojemné, veď aj mne sa tiež tlačili slzy do očí.

Boli to obrovské emócie, ale potom hneď  smútok vystriedala radosť. Môžem na ňu „bonznúť“, že už priamo z kurtu nám písala správu vo vtipnom duchu, že to pokašľala. Ona sa dokáže hneď veľmi rýchlo nájsť v humore, čo je super.

Swiatekovej úspech praje

Čo hovoríte na Karolíninu finálovú súperku Igu Swiatekovú, ktorá získala v 22 rokoch už tretí parížsky titul? Spoznal svet nového Rafaela Nadala v ženskej verzii?

Je to možné. Myslím si, že Iga si to za všetku tvrdú drinu a za to, ako je mentálne nastavená, zaslúži. Ona sa chce neustále zlepšovať. Je to veľká profesionálka. Na okruhu má asi najlepšiu fyzickú pripravenosť. Spolupracuje tiež s tímom ľudí, ktorým maximálne verí. Musím povedať, že sú to veľmi príjemní ľudia.

Aj počas Roland Garros sme s nimi prišli do kontaktu a boli veľmi príjemní. S jej koučom sme si pred zápasom popriali pekný zápas. Sú to super ľudia, z ktorých necítite žiadnu namyslenosť. Veľmi jej to prajem.

Igu som sledoval od jej začiatkov, keď ešte hrala v Prahe v roku 2019 proti Karolíne. Odvtedy ju sledujem, veľakrát sme spolu aj trénovali. Iga je veľmi príjemná. Taký prototyp profesionála.

Zoberte si už len to, že často ju vidíme počas zápasu s tým, ako si číta poznámky. Ona je predstaviteľkou tenisu, ktorý presadzujem aj ja. Snažím sa, aby tam bola nejaká uvedomelosť. Aby hráči mali aj sami predstavu o hre a aby sa snažili vzdelávať a rozumeli tomu, čo sa na kurte deje.

Niekde som dokonca čítal, že Iga robí všetko pre to, aby sa jej na kurte nestalo, že je bezradná. Niektorí sa možno snažia viesť hráčov k absolútnej poslušnosti k trénerovi. Sú aj také svetové hráčky a môže to fungovať. Ja skôr presadzujem štýl, aby hráčka sama vedela, čo sa deje a vedela si aj sama poradiť. Mne sa Iga veľmi páči a držím jej palce, samozrejme, nie vtedy, keď bude hrať proti Karolíne.

Chýbalo šesť fiftínov

Aby sme to uzavreli. Keď bude Karolína zdravotne v poriadku, aké sú jej maximálne limity, kde sa môže dostať?

Keď bude zdravá, tak sa môže dostať aj na prvé miesto na svete. Karolína môže vyhrať grandslam na akomkoľvek povrchu. U nej je všetko vyslovene len o tom zdraví.

Ak by sa jej to raz podarilo, tak dôležité by bolo, nakoľko bude mať motiváciu tam zotrvávať a vyhrávať ďalšie grandslamy. Toto sú jej možnosti. Ja som o tom stopercentne presvedčený.

Aj na Roland Garros hrala na povrchu, ktorý nie je jej najsilnejší. Jej hra je lepšia na betóne a tráve. Taktiež do Francúzska šla po nie najlepšej príprave, a aj tak sa dokázala dostať do finále a chýbalo jej šesť fiftínov k celkovému triumfu.

Bol by som veľmi zlý kouč, keby som jej neveril, že môže vyhrať aj iné grandslamy. Vzhľadom na to, že Karolína do konca roka obhajuje veľmi malý počet bodov, tak ich bude na všetkých zvyšných turnajoch len pripisovať.

Pre dievčatá v Česku je šport číslo jeden tenis

Český ženský tenis žne nielen na grandslamových turnajoch výrazné úspechy. K stáliciam ako Kvitová a Plíšková sa pravidelne pridávajú hráčky, ktoré sú schopné dosiahnuť pozoruhodné výsledky. Čím je česká tenisová škola tak výnimočná?

Je to spôsobené dvomi hlavnými faktormi. Pre mladé hráčky je veľmi dôležité, že majú vzory v najlepších tenistkách. Ony vyrastajú s tým, že jedného dňa budú druhá Kvitová, Plíšková či Muchová. Ony sú od malička nastavené tak, že je to možné. Ak to dokázala táto hráčka, tak to dokážem aj ja. Veľa deti vyrastá práve v kluboch, ktoré majú blízko k najlepším českým tenistkám.

Tým, že ich často vidia na tréningoch, či dokonca si s nimi aj zahrajú, tak to považujú za veľmi hmatateľný úspech. Veľakrát vidia aj samotný progres. Poznali ich, keď boli na 300. mieste a o dva roky sú v prvej päťdesiatke. Uveria, že je to možné a chcú sa im podobať. Potom s rovnakou voľou trénujú.

Druhou vecou je, to nemám z vlastnej hlavy, ale od pána Jána Kodeša (bývalý český tenista, víťaz Wimbledonu a dvojnásobný víťaz French Open – poznámka redakcie), ktorý prišiel s veľmi zaujímavou myšlienkou a ja sa s ňou stotožňujem.

Najšikovnejší českí chlapci, keď sú malí, idú na futbal a hokej. Až tí, ktorí neuspejú, idú na tenis. V mužskom ponímaní je teda tenis až na treťom mieste. Tým pádom je tam veľký odliv šikovných chlapcov do týchto dvoch športov. V ponímaní dievčat je však na prvom mieste tenis. U nich nie je žiaden iný šport, ktorý by bol populárnejší. Takže možno aj tento faktor zohráva určitú rolu.

Kým Česko má aktuálne v novom vydaní WTA rebríčka v top 60 až 9 hráčok a ďalšie mladé hráčky klopú na dvere prvej svetovej stoky, situácia v slovenskom tenise je diametrálne odlišná. V top 100 máme jedinú hráčku, Annu Karolínu Schmiedlovú. V čom sa slovenský tenis líši od toho českého? Čo robia inak?

Tenisové kluby v Česku sú vo všeobecnosti na oveľa lepšej úrovni. Jednak je ich viac a kvalitných, čo znamená, že poskytujú deťom veľmi slušné podmienky na rast. Je jedno, v ktorej časti Česka začne dieťa hrať tenis, vždy si nablízku nájde klub, v ktorom sa môže učiť a rozvíjať. Deti sú chytené do tenisu, pretože ich tréneri vedia zaujať dobrou metodikou.

Na Slovenku to je oveľa horšie. Máme tu len pár klubov, kde to takto funguje. Sú regióny, v ktorých sa deti na tenis nedajú, pretože tam nie je žiaden klub, tréneri ich nevedia zaujať alebo je to tam príliš drahé.

Minule som čítal rozhovor s Dominikom Hrbatým, že na Slovensku trénujú deti len takí tréneri, ktorých už nikto nechce. Áno, to, čo povedal je pravda a je to veľmi zlé, pretože trénovať deti je oveľa ťažšie ako trénovať dospelého hráča, ktorý už vie veľa vecí sám. Toto však nie sú jediné problémy klubov.

Aj preto v roku 2020 vzniklo Hrajme tenis Slovensko, aby sme podchytili talenty vo veku desať rokov a snažili sa okolo nich vytvoriť výborné podmienky. To je to, čo nás prinútilo vyvinúť aktivitu a pomáhať talentom, aby hneď od začiatku dostávali starostlivosť na takej úrovni, aby z nich raz mohli vyrásť špičkoví tenisti.

Na Wimbledone s najvyššími cieľmi

Už 3. júla sa začína tretí grandslamový turnaj sezóny. Karolína potvrdila, že vynechá trávnatý turnaj v Berlíne a možno sa predstaví až na samotnom Wimbledone. Aké aspekty ste zvážili, aby ste sa ako tím dopracovali k tomuto rozhodnutiu?

V prvom rade sa Karolína musí dať zdravotne do poriadku. Ešte stále nie je sto percentne fit, aby mohla hrať tenis. Musí sa doliečiť a dať do poriadku isté problémy pohybového aparátu. Taktiež vieme, že tráva je úplne iný povrch ako antuka. Inak sa na ňom behá, tak je potrebné urobiť špeciálnu kondičnú prípravu ešte pred tým, ako sa na trávu vôbec nabehne.

Keďže vieme, že Karolína by tri týždne za sebou neodohrala turnaj, to sa ešte nikdy nestalo, tak preto asi nepôjde ani na turnaj, ktorý je tesne pred Wimbledonom. Na ňom máme najvyššie ambície, takže by nebolo rozumné, keby sa na turnaji dostala ďaleko, pretože si neviem predstaviť, ako by vydržala hrať záverečné kolá. S najväčšou pravdepodobnosť pôjde až na Wimbledon.

Aké náročné je za taký krátky čas „preprogramovať“ hráča z najpomalšieho povrchu na najrýchlejší?

Je to extrémne náročné. Karolína je ten typ, ktorý si pomerne rýchlo zvyká, ale aj tak nie je možné poriadne sa pripraviť na Wimbledon, po tom čo odohrala finále Roland Garros. To znamená, že sa tam pôjde s trocha menšími očakávaniami, ale aj preto zas bude uvoľnenejšia a nebude sa tak stresovať. V konečnom výsledku to teda môže spôsobiť pozitívny efekt a jej hra bude kvalitnejšia.  

Karolína už dvakrát v kariére, v roku 2019 a 2021, uhrala v All England Clube štvrťfinále. Niečo ste už naznačili v predchádzajúcich vetách, ale musím sa opýtať, s akými cieľmi pôjdete do tohto ročníka?

Určite pôjdeme s najvyššími cieľmi. Veľkou výhodou bude, že Karolína už bude nasadená, čo znamená, že nedostane žiadnu hráčku z top 32. To neznamená, že nemôže prehrať v prvom kole. Keď bude žreb v prvých kolách priaznivejší, tak sa môže rozohrať a postupne sa do toho dostať. Pevne verím, že príprava sa podarí tak, ako ju plánuje a Karolína bude zdravá. Vtedy máme vždy najvyššie ambície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport