Na hlavný obsah

Na poste gréckeho premiéra zmena nenastane. Mitsotakisova strana zaznamenala drvivé víťazstvo

Nová demokracia získala v parlamente absolútnu väčšinu.

Na poste gréckeho premiéra zmena nenastane. Mitsotakisova strana zaznamenala drvivé víťazstvo
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa ujme druhého funkčného obdobia za sebou. Foto: TASR/AP

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis zložil v pondelok (26. 6.) prísahu na svoje druhé funkčné obdobie. Stalo sa tak deň po tom, ako v parlamentných voľbách presvedčivo zvíťazil so svojou stranou Nová demokracia (ND). Informujú o tom agentúry DPA a AFP. Išlo o druhé parlamentné voľby v krajine za uplynulých päť týždňov.

Mitsotakis zložil prísahu v prezidentskom paláci v Aténach. Slávnostný akt viedla podľa tradície krajiny hlava gréckej pravoslávnej cirkvi.

„Je mi cťou prevziať zodpovednosť za nový štvorročný mandát,“ povedal Mitsotakis s tým, že jeho vláda bude „tvrdo pracovať na veľkých reformách“. Neskôr popoludní by mal oznámiť zloženie svojho kabinetu. Miestne médiá pôvodne informovali, že tak urobí v utorok (27. 6.).

Po spočítaní 99,6 percenta hlasov Mitsotakisom vedená strana Nová demokracia (ND) získala 40,6 percenta hlasov a zabezpečila si absolútnu väčšinu v 300-člennom parlamente.

Jej hlavný súper – ľavicová strana SYRIZA – utrpela zdrvujúcu porážku, keď ju podporilo necelých 18 percent voličov a má 48 kresiel.

Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) dosiahlo zisk 11,9 percenta hlasov (32 kresiel) a Komunistická strana Grécka (KKE) oslovila 7,7 percenta voličov (20 kresiel). Do parlamentu sa dostala aj nová ultranacionalistická strana Sparťania (Spartiates), ktorá získala vyše štyri percentá (12 kresiel).

Trojpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu prekročili aj pravicovo-populistická strana Grécke riešenie (Elliniki Lisi), krajne pravicové Demokratické vlastenecké hnutie – Víťazstvo (NIKI) a radikálna ľavicová strana Plefsi Eleftherias.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet