Na hlavný obsah

Nudu nepozná, stavia mestá či autá. Autista Samuel vystavuje svoju zbierku diel zo známej stavebnice

Jeho rodičia sa snažia upozorniť na svet autistov.

Nudu nepozná, stavia mestá či autá. Autista Samuel vystavuje svoju zbierku diel zo známej stavebnice
Diela autistu zo známej stavebnice. Foto: RTVS

Aj keď je autista, je veľkým staviteľom. Samuel Dečo z Košíc má vo svojej izbe 100 krabíc plných komponentov stavebnice Lego. Do krajskej metropoly Prešova na atraktívnu výstavu preniesol svoj svet – 80-tisíc legových dielov aj s minifigúrkami.

Jeho rodičia cez prezentáciu jeho aktivity apelujú na iných rodičov, aby vyšli z tieňa a aby vedeli vnímať svet autistu.

Výstavu si inštaloval sám, zabralo mu to celý deň. Najvyššou stavbou je Eiffelova veža. Samuel je komunikatívny a veselý, ako je veselo farebný aj jeho svet zo stavebnice. Vie o nej všetko.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Lego pochádza z Dánska a vymyslel ho tesár Ole Kirk Christiansen. Niektoré legá dostávam od svojich kamarátov a normálne dostávam lego na narodeniny aj na Vianoce. Lego ma upokojuje,“ vysvetlil Samuel.

Ako prvú mal stavebnicu dopravného lietadla. Spájanie kociek je jeho terapiou. „Samko je autista, má aspergerov syndróm, poruchy správania. Pomáha mu to pri motorike a pri upokojení. On si ešte dá aj stopky, že za aký čas najrýchlejšie postaví lego,“ priblížil Samuelov otec Pavol Dečo.

Výstava bude otvorená do 12. júla priamo na sídlisku, aby bola deťom po ruke a inšpirovala, ale aj aby búrala bariéry. „Veľa rodičov sa hanbí za to, že majú autistické dieťa, tak aby sa nehanbili,“ zdôraznil Pavol Dečo.

Samuel chce postaviť ešte aj košický Dóm sv. Alžbety a navštíviť Legoland.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny