Na hlavný obsah

PS predstavilo novú posilu v oblasti zdravotníctva. Je ňou gynekológ Jozef Záhumenský

Mieni zvýšiť kvalitu zdravotníctva k západným štandardom.

PS predstavilo novú posilu v oblasti zdravotníctva. Je ňou gynekológ Jozef Záhumenský
Na snímke Jozef Záhumenský. Foto: TASR/Pavol Zachar

Novou posilou mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) pre oblasť pôrodníctva sa pred septembrovými parlamentnými voľbami stal pôrodník a gynekológ Jozef Záhumenský. Počas pondelkovej (19. 6.) tlačovej konferencie to uviedla podpredsedníčka PS Lucia Plaváková.

„Dlhoročnou snahou Záhumenského je priblíženie slovenského pôrodníctva čo najviac k západným štandardom a zvýšenie kvality poskytovaných pôrodníckych služieb u nás,“ uviedla Plaváková.

Svojím vstupom do politiky chce Záhumenský priniesť do legislatívy pohľad založený na vedeckých faktoch a odbornej praxi, ktorý podľa jeho slov pri tvorbe zákonov neraz chýba.

„PS som si vybral, lebo ide o stranu odborníkov, ktorých podporujú predovšetkým mladí ľudia. Práve ich sa témy reprodukčného zdravia a pôrodníctva priamo týkajú. Vedia pri presadzovaní riešení naplno využiť moderné informačné technológie. Medzi ich priority patrí aj zdravé životné prostredie, ktoré ovplyvňuje aj zdravie tehotných žien či novorodencov,“ uviedol gynekológ a pôrodník.

Spoločne s členkou predsedníctva PS Simonou Petrík sa podieľal na príprave programu hnutia pre oblasť pôrodníctva. Jednou z ambícií PS je vybudovanie Národného ústavu starostlivosti o matku a dieťa ako najvyššieho univerzitného pracoviska napojeného na Univerzitnú nemocnicu Bratislava a Lekársku fakultu Univerzity Komenského.

„Finančné vstupy od poisťovní naviažeme na kvalitu práce pôrodníc na základe kvalitatívnych ukazovateľov. Urobíme dostupnejšie tiež umelé oplodnenie pre všetky ženy. Podporíme perinatálny program a centrá, ktorých práca spočíva v syntéze špičkovej pôrodníckej a novorodeneckej starostlivosti,“ uzavrel Záhumenský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko