Na hlavný obsah

Roberta Mistríka rozhodnutie prezidentky prekvapilo. Kandidatúru nevylučuje, chce si počkať na septembrové voľby

Takto zhodnotil doterajšie pôsobenie Zuzany Čaputovej.

Roberta Mistríka rozhodnutie prezidentky prekvapilo. Kandidatúru nevylučuje, chce si počkať na septembrové voľby
Na snímke Robert Mistrík. Foto: TASR/Dušan Hein

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej neuchádzať sa o znovuzvolenie do úradu Roberta Mistríka prekvapilo. So stanoviskom, či bude on kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, chce počkať do výsledku parlamentných volieb v septembri.

Prezidentke poďakoval za všetko, čo pre krajinu spravila a priznal, že to nemala ľahké. „Chápem ju, nikto nie sme zo železa. Zrejme jej chýbalo viac odolnosti, ktorá je v politike dôležitá,“ skonštatoval.

Priznal, že čakal viac odhodlania, a to najmä v časoch, keď sa „na nás aj svet valí jeden problém za druhým“. Jej rozhodnutie prirovnal ku kroku, ku ktorému pristúpil v roku 1938 po prijatí Mníchovského diktátu vtedajší prezident Česko-Slovenska Edvard Beneš. „Pod ťarchou problémov a vonkajších okolností kapituloval,“ povedal Mistrík.

„Pozitívom bolo, že držala slovenskú zahraničnopolitickú orientáciu. V tomto bola neoblomná a za to jej patrí veľká vďaka,“ zhodnotil doterajšie pôsobenie Zuzany Čaputovej na poste prezidentky. Čo sa však týka vnútropolitickej scény, tam sa jej podľa Mistríka až tak nedarilo. „Chýbala jej schopnosť viesť. Často sa nevyjadrovala k dôležitým udalostiam alebo sa vyjadrovala už keď bolo veľmi neskoro,“ dodal.

Chce počkať na parlamentné voľby

V médiách sa v súvislosti s možnou kandidatúrou objavujú viaceré mená, medzi nimi aj práve meno Roberta Mistríka. Na otázku, či uvažuje o tom, že by sa budúci rok uchádzal o prezidentské kreslo odpovedal, že chce počkať na parlamentné voľby.

„Čakajú nás parlamentné voľby. Tie do značnej miery zamiešajú karty a ukážu aké je politické rozloženie na Slovensku. Od toho sa bude odvíjať aj moje rozhodnutie,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko