Na hlavný obsah

USA oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov

Zameriava sa predovšetkým na protivzdušnú obranu.

USA oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov
Budova Pentagónu v americkom meste Washington. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov. Zameriava sa predovšetkým na protivzdušnú obranu, konkrétne odpaľovacie zariadenia a rakety Hawk, delostreleckú muníciu kalibru 105 a 203 milimetrov, bezpilotné systémy Puma, raketové systémy navádzané laserom, muníciu do systému Patriot a prostriedky na výcvik a údržbu.

Nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v piatok (8. 6.) podľa agentúry Reuters oznámil Pentagón.

Obsah oznámeného balíka pomoci je v súlade s vyhláseniami Bieleho domu. Podľa neho je pre Spojené štáty pri pomoci Ukrajine teraz kľúčové, aby krajina, ktorú napadlo Rusko dokázala ubrániť svoje nebo pred útokmi na civilnú infraštruktúru. Tiež aby získala techniku potrebnú na vykonanie dlho ohlásenej protiofenzívy.

O začiatku ukrajinskej protiofenzívy už informovali americké médiá a hovoril o ňom tiež ruský prezident Vladimir Putin.

Oznámený balík zvýšil hodnotu celkovej vojenskej pomoci Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 na zhruba 39 miliárd dolárov. Dve miliardy dolárov, ktoré USA na najnovšiu vojenskú pomoc vydajú, zoberie Pentagón z osobitného fondu vytvoreného pre podporu Ukrajiny.

Vojenskú techniku objedná u výrobcov, vybavenie teda nepôjde priamo z amerických zásob, pripomína Reuters. Od dostupnosti objednanej techniky bude závisieť aj čas jej dodania ukrajinskej armáde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet