Na hlavný obsah

V Európe sa vyskytujú komáre, ktoré prenášajú viacero chorôb. Mnohé z nich sú pre nás neznámou

Zlepšenie v tomto smere potrebuje aj slovenská medicína.

V Európe sa vyskytujú komáre, ktoré prenášajú viacero chorôb. Mnohé z nich sú pre nás neznámou
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Komáre prenášajúce tropické ochorenia ako žltá zimnica, západonílska horúčka, vírusy zika alebo dengue sa už vyskytujú vo viacerých častiach Európy. Konštatuje to správa Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Epidemiológ upozorňuje, že naša lekárska diagnostika v tomto smere potrebuje zlepšiť.

Invazívne druhy ako komár tropický, nazývaný tiež egyptský či komár tigrovaný, vyskytujúci sa najmä v juhovýchodnej Ázii, sa podľa expertov stále viac rozširujú v západnej a severnej Európe.

Pred desiatimi rokmi sa vyskytovali v ôsmich krajinách Európy, tento rok už v trinástich. Vlani sa usídlil napríklad na Cypre.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Hagarová:

Epidemiológ Jozef Šuvada konštatuje, že Európa aj Slovensko registruje významný nárast prípadov západonílskej horúčky. „Toto je vírus, ktorý pred niekoľkými rokmi zachytili aj v Hornom Rakúsku, vo Francúzsku a ďalších okolitých krajinách. U nás v 2018 sme mali niekoľko pacientov bez cestovateľskej anamnézy,“ priblížil.

Podľa virológa Borisa Klempu zo Slovenskej akadémie vied nie je možné určiť, ktoré z tropických ochorení prenášaných komármi predstavuje najväčšie riziko.

„Pri zika víruse je ochorenie väčšinou relatívne banálne, ale zasa je tam riziko poškodenia plodu, ak by prišlo k infekcii priamo počas tehotenstva. Dengue vírus môže spôsobovať až vyslovene smrteľné prípady, ale riziko je menšie, pokiaľ sa na naše územie dostane len jeden zo serotypov. Pri Chinkugunya víruse sú typickým prejavom vlečúce sa problémy, bolesti kĺbov, ktoré môžu viesť k dlhodobejšiemu výpadku z práce,“ spresnil Klempa.

Nemáme expertízu ani nástroje

Klempa pripomína, že na spomínané ochorenia, s výnimkou žltej zimnice, neexistujú vakcíny. Navyše, podľa profesora Šuvadu zatiaľ u nás nie je ľahké ani ich diagnostikovať.

„Toto sú ochorenia, s ktorými sme neboli naučení prichádzať do kontaktu ani v diferenciálnej diagnostike. Naši lekári a nástroje nie sú rozšírené vo všeobecných laboratóriách,“ dodal Šuvada.

Najlepšou prevenciou pred rozšírením inváznych druhov komárov je podľa Klempu efektívny manažment vodných plôch. „Postreky sú, bohužiaľ, tiež len dôsledkom neodbornosti politikov. Určite je oveľa zmysluplnejšie snažiť sa prerušiť cyklus na úrovni lariev. Vo vode je to oveľa účinnejšie a zároveň šetrnejšie k životnému prostrediu,“ vysvetlil.

Len za vlaňajšok sa v Európe vyskytol rovnaký počet lokálnych nákaz horúčky dengue ako za predchádzajúcich vyše desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál