Na hlavný obsah

V Kremnici plánujú spojiť tri špeciálne školy. Rodičia so zmenami nesúhlasia

Sťahovanie sa má týkať aj školy ktorú navštevujú deti s autizmom.

V Kremnici plánujú spojiť tri špeciálne školy. Rodičia so zmenami nesúhlasia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Kremnici plánujú spojiť tri špeciálne školy. Súčasťou zmien má byť aj sťahovanie jednej zo škôl, ktorú navštevujú deti s autizmom. Rodičia so zmenami nesúhlasia.

Aj deti pani Lucie a pani Barbory navštevujú Spojenú školu internátnu na Ulici Sama Chalupku v Kremnici. Pred sťahovaným do nových priestorov sa obávajú reakcií svojich detí.

„Pre nás je to absolútne nezmyslený krok. Tým, že sa bavíme o autistické deťoch, ktoré sú vždy nejako nafixované na trasy, priestory aj ľudí,“ vysvetlila matka Barbora Čunderlíková. „Ja sama neviem, prečo by mal prísť o toto prostredie, prečo by mal prísť o to, kde sa cíti v bezpečí,“ dodala matka Lucia Svoreňová.

Podľa špeciálnej pedagogičky býva pre deti s autizmom problém zvyknúť si na väčšie priestory s väčším počtom ľudí. Časová adaptácia je však individuálna.

„To je rôzne, niektoré deti sa prispôsobujú pomerne rýchlo a niektoré deti si neprivyknú nikdy. Podľa našich skúsenosti to trvá aj pol roka, kým si deti privyknú na nové prostredie a na nových ľudí,“ vysvetlila špeciálna pedagogička Centra poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici Martina Eisnerová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Rezort školstva žiadosť neeviduje

O stanovisko sme požiadali aj zriaďovateľa školy, ktorým je Regionálny úrad školskej správy v Banskej Bystrici. Jeho riaditeľ nás však odkázal na ministerstvo školstva.

„Ministerstvo školstva žiadosť o zaradenie Spojenej školy v Kremnici momentálne neeviduje. Žiadateľ musí zdôvodniť spájanie škôl, ktoré boli predtým samostatnými školami,“ uviedla Renáta Vitková z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Za zachovanie priestorov školy rodičia spísali petíciu, podpísalo ju približne 600 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny