Na hlavný obsah

Do parlamentných volieb 2023 sa prihlásilo 24 strán a jedna koalícia

Kandidátne listiny museli odovzdať do polnoci.

Do parlamentných volieb 2023 sa prihlásilo 24 strán a jedna koalícia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V septembrových predčasných parlamentných voľbách chce kandidovať 24 politických strán a jedna koalícia. Ministerstvo vnútra SR od nich prijalo návrhy kandidačných listín. Termín na podanie uplynul v nedeľu (2. 7.) o polnoci. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

Odovzdaniu kandidátnych listín sa venovala aj redakcia Správ RTVS:

„Na podaných listinách je uvedených celkom 2 728 kandidátov. Definitívny počet kandidátov aj kandidátnych listín, ktoré budú súťažiť v nadchádzajúcich voľbách, bude známy po 12. júli, keď Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude rozhodovať o zaregistrovaní kandidátov, ako aj zaregistrovaní kandidátnych listín,“ vysvetlila Chmelová.

V rovnaký deň, ako rozhodne štátna komisia o registrácii kandidátnych listín a kandidátov, sa uskutoční aj žrebovanie poradových čísel kandidátok.

Počas podávania kandidátnych listín boli podľa Chmelovej problémom najmä administratívne nedostatky. „Mali vyhlásenia, na niektorých chýbali podpisy, u niektorých bolo treba overiť údaje,“ načrtla. Strany ich odstraňovali obratom. Všetky strany predložili potvrdenie o úhrade volebnej kaucie vo výške 17-tisíc eur.

Volebnú koalíciu utvorili OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí, potvrdila Chmelová. Nie všetky strany predložili plný počet 150 kandidátov. Najmenej, 17, ich predložila politická strana Karma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko