Na hlavný obsah

Donald Trump čelí novým obvineniam. Pokúšal sa vraj vymazať zábery z priemyselných kamier

Trump je prvým bývalým americkým prezidentom, ktorý čelí obvineniam z trestných činov.

Donald Trump čelí novým obvineniam. Pokúšal sa vraj vymazať zábery z priemyselných kamier
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí novým obvineniam v prípade týkajúcom sa jeho nedbanlivého zaobchádzania s dôvernými dokumentmi pri odchode z Bieleho domu. Trumpa konkrétne obvinili z toho, že sa pokúsil dať vymazať zábery z priemyselných kamier, informovala agentúra Reuters.

V súdnom dokumente zverejnenom vo štvrtok (27. 7.) federálni prokurátori Trumpa obvinili z toho, že sa pokúšal dať vymazať zábery z priemyselných kamier zo svojho domu v Mar-a-Lago v štáte Florida, aby sa nedostali do rúk vyšetrovateľov. V prípade obvinili aj ďalšieho muža, zamestnanca rezidencie, vyplýva zo súdneho dokumentu.

Týmto obvineným je údržbár v Trumpovej rezidencii Carlos De Oliveira. Ten údajne pomáhal skrývať citlivé vládne dokumenty pred úradníkmi, ktorí sa ich pokúšali získať späť. Súdny proces naplánovali na máj roku 2024, doplnila agentúra AFP.        

Tieto obvinenia zverejnili niekoľko hodín po tom, ako Trump uviedol, že jeho právnici sa stretli s predstaviteľmi ministerstva spravodlivosti. Tí vyšetrujú jeho pokusy zvrátiť prehru vo voľbách v roku 2020 s demokratom Joeom Bidenom.

„Toto nie je nič iné ako pokračujúci zúfalý a falošný pokus Bidenovej rodiny a ministerstva spravodlivosti,“ uviedol vo vyhlásení Trumpov tím po vznesení ďalších obvinení v prípade vládnych dokumentov.

Trump je prvým bývalým americkým prezidentom, ktorý čelí obvineniam z trestných činov. Tento rok ho obvinili už dvakrát: raz v New Yorku v súvislosti s platbami za mlčanie pornohviezde a raz v súvislosti s utajovanými dokumentmi.

Tieto obvinenia pritom nepoškodili Trumpovu pozíciu lídra v súboji o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb. Naopak, Trumpov náskok pred najväčším súperom, guvernérom štátu Florida Ronom DeSantisom, sa zvýšil, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet