Na hlavný obsah

Eliminácia problémových medveďov by mala byť jednoduchšia. Štátna ochrana prírody pripravuje zmeny

Proces plánuje zefektívniť a zrýchliť.

Eliminácia problémových medveďov by mala byť jednoduchšia. Štátna ochrana prírody pripravuje zmeny
Ilustračná snímka medveďa hnedého. Foto: RTVS

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pripravuje zmenu internej smernice, podľa ktorej postupuje pri identifikácii a eliminácii problémových medveďov. Proces plánuje zefektívniť a zrýchliť. Uviedol to generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

„Snažíme sa minimalizovať obdobie sondovania, identifikácie a preukázanie nepolepšiteľnosti medveďa. V týchto dňoch sa pripravuje nová smernica, ktorá by bola dokonalejšia,“ uviedol Karaska s tým, že na zmenách pracujú členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP SR.

Pri riešení problémových medveďov postupujú ochranári od apríla podľa internej smernice, ktorú vypracovali ochranári a pracovníci zásahového tímu. Cieľom postupu je dostatočne preukázať, že problémový jedinec sa nedá nepolepšiť a musia ho eliminovať.

Medvede na Slovensku chránia

„Medveď je chránený živočích a pri eliminácii jedincov musí byť preukázateľné, že sa eliminuje problémový jedinec,“ skonštatoval Karaska.

Proces pri riešení problémových medveďov spočíva v identifikácii jedinca a jeho správania. Podľa smernice zásahový tím problémového jedinca najskôr opakovane plaší rôznymi metódami, a to napríklad gumovými projektilmi či zvukovými a svetelnými efektmi. Ak sa preukáže, že problémový medveď sa nedá polepšiť, komisia pod vedením generálneho riaditeľa ŠOP SR rozhodne o jeho eliminácii.

Cieľom zmeny smernice je podľa Karasku na základe doterajších skúseností zefektívniť identifikáciu problémových medveďov a zrýchliť tak aj proces rozhodovania o ich prípadnej eliminácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko