Na hlavný obsah

K poľským hraniciam sa približuje asi stovka vagnerovcov, tvrdí Morawiecki

Tvrdí, že situácia je stále nebezpečnejšia.

K poľským hraniciam sa približuje asi stovka vagnerovcov, tvrdí Morawiecki
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR

Stovka vojakov z ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny sa priblížila k bieloruskému mestu Grodno pri poľských hraniciach. Podľa agentúry Reuters to v sobotu (29. 7.) uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Začiatkom tohto mesiaca začala Varšava presúvať viac ako 1 000 vojakov na východ krajiny pre rastúce obavy, že by prítomnosť vagnerovcov v Bielorusku mohla viesť k zvýšeniu napätia na jeho hraniciach.

„Situácia je stále nebezpečnejšia. S najväčšou pravdepodobnosťou budú (vagnerovci) prezlečení za bieloruskú pohraničnú stráž. Budú pomáhať nelegálnym migrantom dostať sa na poľské územie (a) destabilizovať Poľsko,“ povedal Morawiecki na tlačovej konferencii v Gliwiciach na juhozápade Poľska.

„S najväčšou pravdepodobnosťou sa budú snažiť dostať sa do Poľska a predstierať, že sú nelegálni migranti. To predstavuje ďalšie hrozby,“ dodal Morawiecki.

Poľsko podľa Morawieckého v posledných dvoch rokoch zažíva permanentný hybridný útok na svojej východnej hranici s Bieloruskom. Dodal, že len v tomto roku registroval približne 16-tisíc nelegálnych pokusov o prekročenie hranice migrantov, ktoré do Poľska „dotlačili“ ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský vodca Alexander Lukašenko.

Morawiecki zdroj svojich informácií o pohybe príslušníkov Vagnerovej skupiny neuviedol. Zakladateľ bieloruského opozičného projektu Hajun Anton Motolko agentúre Reuters povedal, že jeho skupina nezaznamenala žiadne dôkazy o tom, že by sa vagnerovci približovali ku Grodni. Hajun monitoruje vojenské aktivity v Bielorusku.

Významná pozícia mesta

Mesto má potenciálne významnú pozíciu vzhľadom na to, že sa nachádza v blízkosti suwalského priesmyku. To je strategický pás krajiny pozdĺž poľsko-litovskej hranice, ktorý oddeľuje Bielorusko, spojenca Ruska, od ruskej enklávy Kaliningradu.

Začiatkom júla bol šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin na videu zachytený, ako víta svojich bojovníkov v Bielorusku. Hovoril im, že sa zatiaľ nebudú ďalej zúčastňovať vojny na Ukrajine. Namiesto toho im nariadil, aby zhromaždili sily pre Afriku – kde sú zapojení do mnohých konfliktov – a zároveň cvičili bieloruskú armádu.

Nasledujúceho dňa dorazilo niekoľko vagnerovcov do výcvikového priestoru v západnom Bielorusku pri meste Brest, ktoré leží na hranici s Poľskom.

Podľa Putina bol presun vagnerovcov do Bieloruska súčasťou dohody, ktorá ukončila júnový pokus skupiny o vzburu, keď jej príslušníci pochodovali na Moskvu a hrozili, že Rusko uvrhnú do občianskej vojny.

V roku 2021 Poľsko zažilo zvýšený migračný tlak na hraniciach s Bieloruskom, kedy sa do krajiny snažili dostať tisíce migrantov. Varšava z tejto krízy obvinila bieloruskú vládu. Uviedla, že do krajiny prúdia migranti z Blízkeho východu a z Afriky pod falošným prísľubom ľahkého prístupu do Európskej únie.

Podľa poľských predstaviteľov bol hybridný útok z Bieloruska pripravovaný spoločne s ruskými tajnými službami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet