Na hlavný obsah

K štrajku scenáristov v Hollywoode sa pripojili aj herci. Ohroziť to môže premiéry filmov a natáčanie seriálov

Umelci štrajkujú za lepšie pracovné podmienky a vyššie platy.

K štrajku scenáristov v Hollywoode sa pripojili aj herci. Ohroziť to môže premiéry filmov a natáčanie seriálov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Mark J. Terrill

Predstavitelia Odborového zväzu amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) sa vo štvrtok (13. 7.) rozhodli pripojiť k štrajku hollywoodskych scenáristov. Nedohodli sa totiž so štúdiami a streamovacími platformami na novej zmluve. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Ide o prvý spoločný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov za uplynulých 60 rokov. Umelci štrajkujú za lepšie pracovné podmienky a vyššie platy, ako aj proti hrozbám, ktoré predstavuje umelá inteligencia.

Hlavný vyjednávač SAG-AFTRA Duncan Cabtree-Ireland oznámil, že „štrajk je krajným prostriedkom“ a dodal, že odbory odhlasovali začiatok štrajku na piatok o polnoci.

Scenáristi začali so štúdiami rokovať ešte v marci. Vyjednávačom sa však nepodarilo dohodnúť sa na podmienkach novej kolektívnej zmluvy pred vypršaním existujúcej. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) zastupujúca spoločnosti vrátane Walt Disney a Netflix potvrdila, že rokovania sa „skončili bez dohody“.

Ohrozené premiéry a natáčanie

Agentúra AP pripomína, že herci a scenáristi v Hollywoode naposledy spoločne štrajkovali v roku 1960, keď bol predsedom hereckých odborov bývalý prezident Spojených štátov Ronald Reagan.

Podľa šéfa Disney Boba Igera v súčasnosti ide o „najhoršie načasovaný štrajk“. Dodal, že „očakávania, ktoré má SAG-AFTRA, jednoducho nie sú realistické“.

Mnohé filmové štúdiá už začali pre štrajk meniť svoje rozpisy. Štrajk by tiež mohol ohroziť naplánované premiéry celovečerných filmov i natáčanie populárnych televíznych seriálov.

AFP dodáva, že SAG-AFTRA zastupuje viac ako 160-tisíc hercov, moderátorov, hlásateľov a iných pracovníkov mediálneho odvetvia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet