Na hlavný obsah

Kritikovi Kremľa Vladimirovi Kara-Murzovi ruský odvolací súd potvrdil trest. Za mrežami strávi 25 rokov

Veľká Británia reagovala uvalením sankcií.

Kritikovi Kremľa Vladimirovi Kara-Murzovi ruský odvolací súd potvrdil trest. Za mrežami strávi 25 rokov
Vladimir Kara-Murza. Foto: SITA/AP

Ruský odvolací súd potvrdil verdikt nad opozičným politikom a kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom. Súd v Moskve ho v apríli uznal vinným, okrem iného z vlastizrady a poslal ho na 25 rokov do väzenia. Informovala o tom v pondelok (31. 7.) ruská štátna agentúra TASS.

Agentúra Reuters predtým pôvodný verdikt označila za najtvrdší trest svojho druhu od ruskej invázie na Ukrajinu. „Súd zvážil odvolanie Kara-Murzovej obhajoby a rozhodol sa ponechať verdikt prvej inštancie bez zmeny a sťažnosti advokátov odsúdeného nevyhovieť,“ cituje TASS z vyhlásenia odvolacieho súdu.

Kara-Murza, ktorý kritizoval ruskú agresiu proti Ukrajine, sa ocitol vo väzbe po obvinení zo „šírenia nepravdivých informácií“ o ruskej armáde. Rusko krátko po útoku na Ukrajinu zaviedlo ako nový trestný čin to, čo označuje za „šírenie klamstiev“ o svojich ozbrojených silách. Pre protivojnové výroky potom úrady opozičného predstaviteľa obvinili z vlastizrady.

V polovici apríla ho moskovský súd uznal za vinného vo všetkých bodoch obžaloby a vyhovel návrhu prokuratúry. Tá žiadala 25 rokov väzenia. Odsúdenie vyvolalo kritiku v zahraničí, okrem iného od Európskej únie, Británie, Spojených štátov, Francúzska či Česka.

Štyridsaťjedenročný Kara-Murza už skôr prirovnal súd s ním k vykonštruovaným procesom za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina v 30. rokoch 20. storočia.

Tento politik je jedným z mála významných predstaviteľov opozície, ktorí zostali v Rusku a vystupovali proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi aj po tom, čo Kremeľ vlani vo februári vyslal invázne vojská na Ukrajinu, upozornil Reuters.

Británia reagovala sankciami

Spojené kráľovstvo v pondelok uvalilo sankcie na ruských sudcov a prokurátorov zapojených do „politicky motivovaného rozsudku“ proti opozičnému politikovi Vladimirovi Karovi-Murzovi. Zároveň vyzvalo na prepustenie tohto britsko-ruského občana z väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AFP.

Londýn oznámil, že uvalil sankcie na troch sudcov, dvoch prokurátorov a experta v úlohe svedka za rolu na „poľutovaniahodnom“ verdikte. Kara-Murza je „prenasledovaný ruským režimom za svoj protivojnový postoj“.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly vyzval na okamžité prepustenie tohto politika. „Zamietnutie odvolania Vladimira Karu-Murzu proti rozsudku za falošné obvinenia len zdôrazňuje mravnú skazenosť ruského režimu,“ uviedol Cleverly.

„Dnes sme uvalili sankcie na šesť ľudí spojených s jeho prípadom. Tým sme vyslali signál, že Spojené kráľovstvo nebude trpieť takéto zaobchádzanie s jedným zo svojich občanov,“ doplnil minister.

Londýn už predtým zaviedol sankcie na päť jednotlivcov v prípade – na sudcu, dvoch vyšetrovateľov prípadu a dvoch agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, podieľajúcich sa na zatknutí opozičného politika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet