Na hlavný obsah

Nechcú, aby sa víkendový požiar spájal so streľbou na Zámockej, píšu rodičia a absolventi školy pre nadané deti v otvorenom liste

Podpísalo ho vyše 500 osôb.

Nechcú, aby sa víkendový požiar spájal so streľbou na Zámockej, píšu rodičia a absolventi školy pre nadané deti v otvorenom liste
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Žiak, ktorý údajne založil požiar v Škole pre mimoriadne nadané deti v Bratislave a počas neho zomrel, mal kontakt so strelcom zo Zámockej ulice. Potvrdil to prezident policajného zboru Štefan Hamran.

Rodičia a absolventi školy však v otvorenom liste, ešte pred vyhlásením policajného prezidenta, žiadali médiá a verejnosť, aby prípad Zámockej a víkendovej tragédie nespájali. Vedeniu školy vyjadrili plnú podporu.

Absolventi a rodičia žiakov školy pre mimoriadne nadané deti v otvorenom liste konštatujú, že škola podporuje deti v samostatnom kritickom myslení, triezvom a racionálnom vyhodnocovaní informácií.

Otvorenému listu rodičov detí a absolventov Školy pre mimoriadne nadané deti v Bratislave sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„Uvedené skutočnosti, ktoré sú našou každodennou skúsenosťou, sú v úplnom rozpore s medializovaným ojedinelým názorom anonymného rodiča naznačujúcom tlak zo strany školy na deti. Voči tomuto tvrdeniu sa dôrazne ohradzujeme, označujeme ho za nepravdivé a nestotožňujeme sa s ním,“ píše sa v otvorenom liste.

Viac ako 500 absolventov a rodičov, ktorí sa pod list podpísali, odmieta spájanie víkendovej tragédie so streľbou na Zámockej ulici. Páchateľ bol absolventom tej istej školy.

„Kontakt s tou osobou so strelcom zo Zámockej tam bol. Pokiaľ ide o tento konkrétny prípad, je tam niekoľko nejasností. Čakáme na nejaké znalecké posudky, okrem toho aj závery súdnej pitvy aby sme vedeli ustáliť príčinu smrti,“ uviedol Štefan Hamran.

Stres pre deti aj dospelých

Podľa rodičov dianie okolo školy stresuje deti aj dospelých. Psychológovia odporúčajú využiť v takýchto situáciách odborné poradenstvo.

„Na jednej strane sa môžu obrátiť na linky detskej istoty alebo národnú linku na pomoc deťom v ohrození viac ako nik. V každom okrese sú dostupné centrá poradenstva a prevencie, kde si nájdu kontakt na odborníka, ktorý im bude vedieť v tejto situácii pomôcť,“ skonštatovala psychologička Alena Kopányiová.

„Vidíme tie výzvy aby tie deti neboli trestané za vysvedčenia a tak ďalej. Lebo to môže spôsobiť psychické problémy, poukazujú na to aj niektorí psychológovia,“ podotkol Hamran. Skonštatoval, že nevedia, aké tlaky udalosť vyvíja, no domnieva sa, že majú enormné rozmery.

Polícia chce od nového školského roka spolupracovať s ministerstvom školstva. „Zvyšujeme počet policajtov venujúcim sa prevencii z 50 na 250. Na každý základný útvar bude mať pridelenú konkrétny policajt školu, s ktorou bude užšie spolupracovať,“ dodal policajný prezident.

Prípad prevzala krajská kriminálna polícia. Vzhľadom na prebiehajúce úkony polícia nemôže poskytnúť aktuálnejšie informácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny