Na hlavný obsah

Nežiadame ani euro navyše, tvrdí ZMOS. Odmieta obvinenie premiéra, že tému kompenzácií politizujú

Ódor požiadal samosprávy o trpezlivosť.

Nežiadame ani euro navyše, tvrdí ZMOS. Odmieta obvinenie premiéra, že tému kompenzácií politizujú
Vpravo predseda ZMOS Jozef Božík a vľavo predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa ohradilo proti vyjadreniu predsedu vlády Ľudovíta Ódora, ktorý v pondelok (17. 7.) naznačil, že niektoré združenia sa snažia politizovať problém vyplatenia kompenzácií za zvýšené ceny energií pre mestá, obce a samosprávne kraje. Premiér podľa ZMOS na spoločnom rokovaní akceptoval, že združenia sa obrátia na poslancov Národnej rady SR, upozornil v utorok (18. 7.) ZMOS.

„ZMOS a SK8 nežiadajú od vlády ani euro navyše oproti schválenému a platnému štátnemu rozpočtu. Žiadame len jeho dodržanie a vyplatenie celej sumy, schválenej na kompenzácie samosprávam v platnom štátnom rozpočte. Tak ako nám to prisľúbil ešte predchádzajúci premiér Eduard Heger,“ zdôraznil predseda ZMOS Jozef Božik.

ZMOS a Združenie samosprávnych krajov SK8 sa podľa neho nespojili so žiadnou jednou konkrétnou politickou stranou. Podnikli len legitímne kroky v rámci platného legislatívneho procesu, o ktorých členov vlády vopred informovali.

„Pevne verím, že vláda bude mať skutočne ochotu pokračovať ďalej v rokovaniach. A nebude ich na poslednú chvíľu rušiť, ako sa minulý týždeň stalo len pár hodín pred plánovaným stretnutím s pánom predsedom vlády,“ dodal Božik.

Dvere k rokovaniam sú otvorené

Ódor v pondelok (17. 7.) vyhlásil, že dvere na pokračovaní rokovania o kompenzáciách sú otvorené. V súčasnosti však nemôže samosprávam vyplatenie sľúbených 108 miliónov eur potvrdiť. Vzhľadom na dodatočné výdavky, ktoré schválili na ostatných schôdzach poslanci by mohlo byť v budúcnosti ohrozené napríklad vyplácanie dôchodkov.

Ódor požiadal samosprávy o trpezlivosť. V polovici augusta by mali byť známe aktuálne údaje o stave štátneho rozpočtu. Na základe týchto informácií chce Ódor rozhodnúť o vyplatení kompenzácií samosprávam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika