Na hlavný obsah

O voľbu poštou zo zahraničia má záujem čoraz viac ľudí, tri štvrtiny z toho sú voliči z Česka

O voľbu zo zahraničia je možné požiadať do 9. augusta.

O voľbu poštou zo zahraničia má záujem čoraz viac ľudí, tri štvrtiny z toho sú voliči z Česka
Na archívnej snímke návratné obálky pre hlasovanie poštou zo zahraničia. Foto: TASR/Vladimír Benko

O voľbu poštou zo zahraničia v septembrových parlamentných voľbách požiadalo aktuálne viac ako 20 000 ľudí, ich počet priebežne rastie. Uviedla to hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Približne tri štvrtiny žiadateľov sú voliči z Českej republiky.

Požiadať o voľbu poštou v parlamentných voľbách možno najneskôr do 9. augusta listom alebo elektronicky. Volič musí čakať na hlasovacie materiály, ktoré mu na adresu v cudzine zašle rezort vnútra najneskôr 21. augusta. „Volebné materiály sa zasielajú voličom spravidla na ďalší pracovný deň po zapísaní do zoznamu voličov poštou,“ uviedla Eliášová.

Pokiaľ volič požiadal elektronicky, od ministerstva dostane obálku na hlasovanie, návratnú obálku a poučenie o spôsobe hlasovania. Hlasovacie lístky si musí stiahnuť z webu ministerstva a vytlačiť sám.

Ak požiadal o voľbu poštou písomne, poštou mu prídu okrem obálok aj hlasovacie lístky. Volič musí zaslať volebné materiály späť tak, aby sa doručili najneskôr 29. septembra. Odošle ich na adresu ministerstva vnútra, ktorá sa nachádza na návratnej obálke.

Ministerstvo avizovalo, že hlasovacie lístky na voľbu poštou zverejní najneskôr do konca júla. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko