Na hlavný obsah

Predvolebné spájanie sa nekoná, výnimkou sú len hnutie OĽANO a menšie strany

V septembri si budú voliči vyberať spomedzi 25 subjektov.

Predvolebné spájanie sa nekoná, výnimkou sú len hnutie OĽANO a menšie strany
Ilustračná snímka ženy pri volebnej urne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Veľké spájanie demokratických síl, o ktorom rečnili politici uplynulé mesiace, sa nekoná. Volebné kandidátky odhaľujú, že do jedného celku sa zlučovali prevažne menšie strany. Tie väčšie idú do volieb samostatne.

Inou cestou sa vybralo hnutie OĽANO a priatelia. Do predvolebného ringu vstupuje v koalícii so stranami Za ľudí a Kresťanská únia.

Odborníci tvrdia, že hnutiu sa to môže tento krok vypomstiť, keďže na vstup do parlamentu potrebuje trojčlenná koalícia sedempercentný výsledok.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

Zámer, o ktorom politici s obľubou hovorili uplynulé mesiace, teda spojiť sily tak, ako niekdajšia SDK v roku 1998, nevyšiel. Do predvolebného ringu vstupujú najsilnejší hráči samostatne, prípadne sa na ich kandidátkach objavujú ľudia z mikrostrán.

Podľa expertov sa namiesto toho zlučovali prevažne menšie subjekty. Riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích tvrdí, že myšlienku spájania sa najlepšie uchopila Slovenská národná strana (SNS).

„SNS sa podarilo – s výnimkou Republiky a čiastočne Smeru-SD – pobrať v sebe všetku existujúcu konkurenciu na trhu. Keď sa pozrieme napríklad na Demokratov, Maďarské fórum, Modrých – Európske Slovensko či Most-Híd, všetci si navzájom konkurujú. Oni si cieľovú skupinu skôr rozdeľujú, zatiaľ čo SNS ju skôr zlučovala,“ povedal.

Analytik agentúry MEDIAN SK Michal Mislovič vysvetľuje, že je dôležité, aby politické osobnosti dokázali robiť kompromisy a spolupracovať. Podľa neho zatiaľ strany túto schopnosť vo väčšej miere neukázali, čo sa odráža aj na rozdelenej spoločnosti.

„Ľudia videli, že politici sa medzi sebou nedokážu dohodnúť, viesť dialóg, nedokážu robiť konsenzus, a to je to, čo ľuďom chýba,“ dodal Mislovič.

Jedna koalícia

Okrem 24 strán, ktoré idú do volieb pod svojou vlastnou hlavičkou, vstupuje do volebného ringu aj jedna koalícia. Vedie ju hnutie OĽANO a priatelia, ktoré samostatne vyhralo voľby v roku 2020. OĽANO teraz spája sily so stranami Za ľudí a Kresťanskou úniou. Václav Hřích vidí za týmto rozhodnutím pragmatický dôvod, a to peniaze.

„Čakajú nás tri mesiace, počas ktorých môže napríklad koalícia vedená OĽANO použiť až deväť miliónov eur na kampaň. Vieme, že OĽANO prostriedky má vďaka víťazstvu v minulých voľbách. Takže môžu komunikovať veľmi masívne,“ vysvetlil Hřích.

Šéf Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak tvrdí, že Igor Matovič sa mohol s vytvorením koalície prerátať. „Môže to byť veľký problém. Skôr si myslím, že hrá na to, ako dostať tie dve politické strany do úzkych,“ uviedol.

Podľa politológa sa môže OĽANO snažiť Za ľudí a Kresťanskú úniu personálne a politicky vytunelovať. Okrem toho potrebuje koalícia vo voľbách získať namiesto štandardných päť percent až sedem. A to môže byť problém.

V roku 2020 išla do volieb napríklad koalícia Progresívne Slovensko-Spolu. Na sedempercentnú hranicu tesne nedosiahla a skončila mimo parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál