Na hlavný obsah

Šialená jazda kolobežkára: Po ceste uháňal rýchlosťou takmer 120 km/h. Takto upravený stroj nepatrí do bežnej premávky

Polícia mu pokutu na mieste nedala, prípad vyšetruje.

Šialená jazda kolobežkára: Po ceste uháňal rýchlosťou takmer 120 km/h. Takto upravený stroj nepatrí do bežnej premávky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kolobežkár uháňal rýchlosťou takmer 120 kilometrov za hodinu (km/h). V Demänovej namerali 43-ročného muža policajti pri kontrole rýchlosti. S upravenou elektrickou kolobežkou na vysokú rýchlosť by sa nemal vôbec pohybovať v bežnej premávke.

Predajcovia elektrických kolobežiek dostávajú od výrobcov stroje, ktoré majú obmedzenú rýchlosť na maximálne 25 km/h. „U niektorých typov kolobežiek sa dajú odblokovať na rýchlosti, ktoré udáva v podstate výrobca,“ priblížil predajca e-kolobežiek Martin Škarpa.

V prípade prekročenia maximálne povolenej rýchlosti je jedno, na akom dopravnom prostriedku sa vodič pohybuje. Priestupok kolobežkára, ktorý policajti zaevidovali v časti Liptovského Mikuláša, však zatiaľ iba vyšetrujú a až po objasnení ho odovzdajú na správne konanie.

„Priestupcovi na mieste nemohla byť uložená bloková pokuta, keďže súčasťou objasňovania bude aj znalecké dokazovanie,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Vlado Záborský:

Viaceré elektrické kolobežky sú už konštrukčne postavené tak, že môžu ísť rýchlejšie ako 25 km/h. „Pri predaji sa pýtam, či chce odblokovať na vyššiu rýchlosť. Zároveň upozorňujem, že po odblokovaní by nemal čo robiť na pozemnej komunikácii medzi ľuďmi, autami a tak ďalej,“ vysvetlil Škarpa.

Z pohľadu vyhlášky ministerstva dopravy sa za kolobežku s pomocným motorčekom považuje iba taká, ktorej motor neumožňuje vyvinúť rýchlosť vyššiu ako 25 km/h. Predajca pri strojoch upravených na vyššiu rýchlosť odporúča využívať iné ako bežné cesty.

Aj pri kolobežke, ktorá má odblokovaný obmedzovač rýchlosti, sa vraj stále dá obmedzenie na maximálnu povolenú rýchlosť zapnúť. Je tak na vodičovi, či aj s upravenou kolobežkou bude dodržiavať zákon o cestnej premávke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny