Na hlavný obsah

Slovnaft nestíha prechod na spracovanie alternatívnej ropy. Maďarsko preto požiada o predĺženie výnimky

Týka sa vývozu produktov z ruskej ropy.

Slovnaft nestíha prechod na spracovanie alternatívnej ropy. Maďarsko preto požiada o predĺženie výnimky
Ilustračná snímka tankovacích pištolí. Foto: RTVS

Maďarsko požiada Európsku úniu o predĺženie výnimky, ktorá by Slovnaftu umožnila vyvážať produkty vyrobené z ruskej ropy do Česka. Potvrdil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Rafinéria totiž nestíha prechod na spracovanie alternatívnej ropy a koniec výnimky by podľa nej mohol znamenať ohrozenie energetickej bezpečnosti v regióne.

Aby mohol Slovnaft vyrábať benzín alebo naftu pre zahraničný trh aj naďalej, potrebuje na to inú než ruskú ropu. Dôvodom sú sankcie Európskej únie proti Kremľu pre vojnu na Ukrajine. Pre vybrané trhy však dostal výnimku.

„Slovnaft ako exportná firma môže produkty z ruskej ropy umiestňovať na český trh, na slovenský trh a na Ukrajinu. Avšak 5. decembra tohto roka končí táto výnimka pre český trh a už produkty z ruskej ropy bude môcť umiestňovať len na Slovensku a na Ukrajinu,“ vysvetlil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Predĺženiu výnimky pre Slovnaft sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Miliónové investície

Maďarská skupina MOL, ktorá Slovnaft vlastní, sa preto pustila do miliónových investícií, ktoré umožnia prechod na spracovanie neruskej ropy. „K úplnému prechodu potrebujeme rok. A preto prosíme Európsku úniu, aby túto výnimku predĺžila ešte aspoň minimálne o rok, aby sa naďalej mohli vyvážať do Čiech produkty vyrobené z ruskej ropy,“ uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Rafinéria Slovnaft už skôr upozorňovala na to, že zmena technologických a výrobných postupov si vyžaduje viac času, ako len niekoľko mesiacov. Iniciatívu Maďarska preto víta. V prípade nepredĺženia výnimka spomína aj riziká. „Produkcia by mohla vypadnúť, čo by mohlo ohroziť energetickú bezpečnosť v tomto regióne,“ dodal Molnár.

„Nepredpokladám, že by to mohlo nejakým spôsobom zatriasť trhom. Koniec koncov, mysleli sme, že aj po uvalení embárg na ruskú ropu a následne ruské ropné produkty to nejakým spôsobom zatrasie trhom. Ukazuje sa, že ten ropný trh je dostatočne tekutý. Nakoniec si ropa aj palivá nájdu cestu do strednej Európy,“ uviedol ekonóm a analytik J&T banky Stanislav Pánis.

„Samozrejme, vždy sú možné nejaké importy, ale opäť je to závislosť na ďalších tretích stranách,“ dodal Molnár.

Neruská ropa je drahšia

Neruská ropa je však drahšia a najlacnejšia nie je ani logistika. Dovoz alternatívnej ropy rieši Slovnaft už od februára. Kľúčový je preň ropovod Adria smerujúci z ropného terminálu v chorvátskom Omišajli.

„Na trase z Chorvátska sa platí štvornásobok tej ceny, ktorá je v Európe obvyklá. Je to podľa nás nečestné, keď niekto na to, aby sa dostal k ziskom navyše, takto zneužíva vojnovú situáciu,“ povedal maďarský minister Szijjártó.

Či sa k žiadosti Maďarska, aby Európska únia výnimku predĺžila, pripojí aj Slovensko, nateraz známe nie je. Ministerstvo hospodárstva oficiálne stanovisko pre RTVS zatiaľ neposkytlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika