Na hlavný obsah

Tínedžera v USA vyhlásili za nezvestného pred ôsmimi rokmi. Teraz zistili, že bol po celý čas u svojej mamy

Polícii celý čas jeho prítomnosť tajila.

Tínedžera v USA vyhlásili za nezvestného pred ôsmimi rokmi. Teraz zistili, že bol po celý čas u svojej mamy
Plagát informujúci o nezvestnom Rudolphovi Fariasovi. Foto: ČTK/AP

Rudolpha Fariasa IV nahlásili ako nezvestného pred ôsmimi rokmi. V tom čase 17-ročný mladík sa vrátil domov o niekoľko dní k svojej mame. Tá polícii roky klamala, pričom im udávala falošné mená, trvala na tom, že je nezvestný a jeho prítomnosť tajila. Polícia ho však pred týždňom vypátrala v houstonskom kostole. Informoval portál CNN.

Mladík sa vrátil domov len deň po tom, ako ho vyhlásili za nezvestného. CNN sa odvoláva na vyjadrenie tamojšieho poručíka, ktorý to oznámil na štvrtkovej (6. 7.) tlačovej besede.

I keď matka popierala jeho prítomnosť a polícii spolu so synom uvádzala falošné mená, okresný prokurátor odmietol jej trestné stíhanie. To sa malo týkať práve podávania fiktívnych skutočností a nepreukázania totožnosti. Dodal, že vyšetrovanie naďalej prebieha a pribúdajú dôkazy, ktorých sa budú držať.

Polícia s novými skutočnosťami informáciami prichádza po tom, ako muža našla spiaceho pred kostolom vo východnej časti Houstonu. Podľa plagátu Texaského centra pre nezvestných zmizol 6. marca 2015, teda pred vyše ôsmimi rokmi. V tom čase mal 17 rokov.

„Po rozhovore vyšetrovateľov s ním sa zistilo, že Rudy sa vrátil domov nasledujúci deň, 8. marca 2015,“ uviedol vo štvrtok poručík Christopher Zamora. Jeho Janie Santanová „naďalej polícii klamala a tvrdila, že Rudy je stále nezvestný.“

Hrozí mu trestné stíhanie

Zamora naznačil, že polícia bola skeptická, že Farias je skutočne nezvestný. V priebehu rokov vyšetrovatelia sledovali rôzne stopy a „zhromaždili dôkazy, ktoré dokazujú, že Rudy nebol nezvestný počas obdobia ôsmich rokov,“ povedal.

Housotnský poručík uviedol, že Fariasa občas videli aj iní ľudia. Santanová však tvrdila, že malo ísť o jej synovca. „To sme však spochybnili,“ dodal Zamora.

Zamora potvrdil, že je protizákonné uvádzať policajtom falošné meno pri zadržaní, zatýkaní alebo pri podávaní policajného hlásenia. Farias tak minimálne v jednom prípade urobil, čo môže viesť k jeho trestnému stíhaniu.

„Okresný prokurátor odmietol prijať obvinenia v tejto veci, kým sa neukončí celé naše vyšetrovanie,“ dodal.

Muž je „so svojou matkou z vlastného presvedčenia,“ priblížil Zamora s tým, že Rudolph Farias IV má v súčasnosti 25 rokov. Polícia sa obrátila na úrad na ochranu dospelých a spojila Fariasa so službou policajného oddelenia pre obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet