Na hlavný obsah

V Česku napriek kritike opozície schválili dôchodkovú reformu

Koalícia zmeny obhajuje ako nutné.

V Česku napriek kritike opozície schválili dôchodkovú reformu
Ilustračná snímka seniorky. Foto: Unsplash

Českí poslanci v stredu (26. 7.) v treťom čítaní napriek kritike a obštrukciám opozície schválili novelu zákona o dôchodkovom poistení, ktorú vládna koalícia označuje ako dôchodkovú reformu.

Podľa opozičných hnutí ide len o parametrické zmeny, ktoré „okradnú“ súčasných aj budúcich českých dôchodcov. Koalícia zmeny obhajuje ako nutné, aby bol penzijný systém udržateľný, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Záver diskusie bol pomerne búrlivý. Koalícia presadila pevný čas hlasovania, hoci do rozpravy bolo prihlásených ešte viac než 30 poslancov. Opozícia tento krok ostro kritizovala.

S dlhým prejavom vystúpil šéf opozičnej ANO Andrej Babiš. Obmedzenie rečnenia opozičných poslancov označil za „novú totalitu“. „Ja sa vás pýtam, kedy teda my môžeme hovoriť?“ vyhlásil. V prejave sa konkrétnej novele venoval len pár minút, potom hovoril napríklad o nelegálnej migrácii, obilí z Ukrajiny či elektromobiloch. Novelu kritizoval aj líder hnutia SPD Tomio Okamura.

Opozícia sa zhodla na tom, že ak po schválení Senátom podpíše novelu aj prezident, obrátia sa na ústavný súd. Nesúhlasia s tým, akým spôsobom sa o nej rokovalo. Podľa nich bol porušený rokovací poriadok.

Prvá časť reformy

Zmeny v dôchodkoch pred poslancami opakovane obhajoval minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka. „Je potrebné urobiť zmeny preto, aby aj deti a vnúčatá terajších dôchodcov mali šancu, že budú mať dôchodky z priebežného systému, ktoré dokážu zaistiť ich dobrú životnú úroveň,“ argumentoval.

Cieľom schválenej novely je dosiahnuť dlhodobú udržateľnosť penzijného systému. Prostriedkom na to má byť zníženie motivácie k predčasným dôchodkom a spomalenie valorizácie penzií. Pri vyššej inflácii norma počíta s pomocou v podobe dočasného prídavku k penziám.

Namiesto aktuálnych piatich rokov má byť maximálna doba predčasného dôchodku tri roky. Zároveň musí mať žiadateľ splnenú dobu poistenia minimálne 40 rokov. Zmeniť by sa tiež mali pravidlá zvyšovania penzií, ktoré sa spomalí. Aj napriek tomu však budú podľa ministra dôchodky rásť.

Štát má podľa Jurečku oceniť tých, ktorí pracovali dlhšie a nie naopak. Valorizácia nesmie roztvárať nožnice medzi seniormi s vyššími a nižšími príjmami, dodal minister so slovami, že vláda chce tieto nespravodlivosti napraviť.

Koalícia spresnila, že ide len o prvú časť reformy. Ďalšie kroky chcú predstaviť do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet