Na hlavný obsah

Najvyšší súd zmiernil expolicajtovi Mariánovi Kučerkovi trest na 10,5 roka vo väzení

Expolicajt je vinný z prijímania úplatku.

Najvyšší súd zmiernil expolicajtovi Mariánovi Kučerkovi trest na 10,5 roka vo väzení
Marián Kučerka čelí obžalobe z prijatia úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra. Foto: Ministerstvo vnútra SR, TASR/Martin Baumann, Koláž RTVS

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zmiernil trest bývalému policajnému vyšetrovateľovi Mariánovi Kučerkovi. Namiesto pôvodných jedenásť rokov väzenia dostal za korupciu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov a šesť mesiacov. Odvolací súd neupustil od uloženia trestu prepadnutia majetku. Rozhodnutie je právoplatné.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Mikuláš verdikt rešpektuje. „Dôvodom zmeny výroku o treste bolo to, že prvostupňový súd nesprávne aplikoval priťažujúcu okolnosť,“ priblížil. Kučerka si má podľa rozsudku NS SR odpykať trest v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Obhajca Martin Bezák rozsudok síce rešpektuje, ale považuje ho za nezákonný. Svojmu klientovi odporučí podanie mimoriadneho opravného prostriedku. „Pokiaľ náš klient bude chcieť podať dovolanie, my ho podáme,“ podotkol.

Expolicajt je vinný z prijímania úplatku. Na štvrtkovom (27. 7.) verejnom zasadnutí, rovnako ani na vlaňajšom vyhlásení prvostupňového rozsudku, sa osobne nezúčastnil. Odvolací súd konal proti Kučerkovi ako proti ušlému. V Bosne a Hercegovine požiadal o azyl a tamojšie orgány ho odmietli vydať na Slovensko.

V čase väzobného stíhania sa síce Kučerka čiastočne k prijatiu finančných prostriedkov priznal, ale počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) tvrdil, že to bolo pod nátlakom.

Prostredníctvom obhajoby navrhol vrátenie prípadu prvostupňovému súdu alebo oslobodenie spod obžaloby. Prokurátor navrhoval súdu zamietnuť odvolanie ako nedôvodné.

Súdne pojednávanie monitoroval aj redaktor RTVS Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko