Na hlavný obsah

Americký Červený Kríž povolí homosexuálnym a bisexuálnym mužom darovávať krv

Bude ju tak môcť darovať viac ľudí.

Americký Červený Kríž povolí homosexuálnym a bisexuálnym mužom darovávať krv
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Americký Červený Kríž povolí homosexuálnym a bisexuálnym mužom darovávať krv. Zruší obmedzenie cielené priamo na túto skupinu z dôvodu sexuálnej orientácie. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

„Červený kríž slávi tento historický krok ako významný pokrok a je naďalej odhodlaný dosiahnuť pri darovaní krvi inkluzívny proces, ktorý bude pristupovať ku všetkým darcom rovnocenne za zachovania bezpečnosti darovanej krvi,“ uviedol americký Červený kríž v pondelkovom vyhlásení.

Táto zmena má rozšíriť počet ľudí, ktorí môžu krv darovať. Nadväzuje na zmenu príslušných pravidiel, ktorú v máji zaviedol americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Na jej základe musí každý potencionálny darca uviesť, či mal počas uplynulých troch mesiacov nového sexuálneho partnera – alebo viac ako jedného takéhoto partnera.

Ak darca uvedie, že mal v tomto období viacerých alebo nového sexuálneho partnera, bude musieť zodpovedať aj otázku, či mal v posledných troch mesiacoch análny pohlavný styk. V prípade kladnej odpovede ho požiadajú, aby darovanie krvi odložil na neskôr.

Pri análnom sexe vzniká vyššie riziko šírenia sexuálne prenosných chorôb. Tenké tkanivo v okolí análneho otvoru sa môže ľahko poškodiť, v dôsledku čoho je náchylnejšie na prenos infekcie, píše AFP.

Doteraz platné pravidlá z procesu darovania krvi vylučovali mužov, ktorí majú pohlavný styk s inými mužmi. Obmedzenie platilo aj pre ženy, ktoré mávajú takýto styk s mužmi – ktorí ho mávajú aj s inými mužmi. Namiesto úplného zákazu sa tak zavedie len istý časový odklad.

V Spojených štátoch potrebuje nejaká osoba každé dve sekundy transfúziu krvi alebo krvných doštičiek pri operácii alebo liečbe rakoviny či úrazov, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet