Na hlavný obsah

Bývalí starostovia obcí na Gemeri, ktorých odsúdili za podvody, môžu dostať vysoké odstupné

Vinní sú zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní.

Bývalí starostovia obcí na Gemeri, ktorých odsúdili za podvody, môžu dostať vysoké odstupné
Tabuľa v obci Širkovce. Foto: RTVS

Starostovia na Gemeri, ktorých odsúdili za podvody, odišli z funkcií s nárokom na slušné odstupné. Obce im musia vyplatiť desaťtisíce eur. Transparency International navrhuje sprísniť zákon.

Šimonovce, Širkovce, Drňa a Chanava – starostov z obcí v okrese Rimavská Sobota odsúdil Špecializovaný trestný súd v prípade nákupu obecných kamerových systémov.

„Súd ich uznal za vinných zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Vo vyhlásenom rozsudku im súd uložil podmienečné tresty odňatia slobody vo výmere tri roky s podmienečným odkladom, ako aj trest zákazu činnosti vykonávať funkciu vo verejnej správe,“ priblížila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Bývalí starostovia týchto obcí sa skôr, než ich súd v Pezinku právoplatne odsúdil, vzdali svojich funkcií. A tak podľa zákona môžu dostať nemalé odstupné. Nárok na odstupné totiž podľa zákona starosta nemá iba, keď bol právoplatne odsúdený.

„Takéto konanie je možno v súlade so zákonom, ktorý sa im teda podarilo obísť, ale rozhodne teda nie je morálne ani etické,“ uviedol analytik Transparency International Slovensko Ľuboš Kostelanský.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

„Bývalému starostovi musíme vyplatiť zhruba desaťtisíc eur v splátkach. Mesačne to vyjde asi na 1 500 eur. A budeme to splácať do novembra. Áno, je to záťaž,“ povedal zástupca obce Šimonovce Ladislav Lang. Niekdajší starosta Šimonoviec odstupné nepovažuje za neetické. Vyhlásil, že obec nechal v dobrom stave.

V susedných Širkovciach vyplatili niekdajšiemu prvému mužovi asi desaťtisíc eur jednorazovo. Podľa Transparency International by obžalovaní starostovia nemali dostať odstupné, kým nie je spor úplne skončený.

Namiesto bývalých starostov vykonávajú ich funkciu zástupcovia. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil nové voľby na starostu v týchto obciach na 9. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny