Na hlavný obsah

Centrálny príjem nemocnice v bratislavskom Ružinove kolabuje, tvrdia odborári. Slúžia tam vraj lekári bez skúseností

Nemocnica tvrdenia o nedostatku personálu odmieta.

Centrálny príjem nemocnice v bratislavskom Ružinove kolabuje, tvrdia odborári. Slúžia tam vraj lekári bez skúseností
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Centrálny príjem v nemocnici v bratislavskom Ružinove kolabuje. Tvrdia to lekárski odborári, podľa ktorých tam nie je dostatok skúsených lekárov. Tí odišli na urgentný príjem do Malaciek, kde podľa odborárov dostávajú 500-eurové príplatky. Nemocnica tvrdenia o nedostatku personálu odmieta.

Na centrálnom príjme slúžia podľa odborárov neatestovaní lekári bez skúseností, na ktorých nemá kto dohliadať.

„Došlo k situácii, že ortopédi operovali ťažký prípad, kde potrebovali celý tím, ktorý bol v službe. Stalo sa to, že nemal kto riešiť pacientov na centrálnom príjme. Telefonovali na sálu, aby okamžite ten človek zo sálu odišiel a išiel riešiť dole, lebo sa tam kopia pacienti,“ opisuje podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Miroslav Mendel.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Centrálny príjem podľa odborárov kolabuje a nikto situáciu nerieši. Nemocnica s tým nesúhlasí. Odborárom odkazuje, že o pacientov je postarané. Zaviedla opatrenia, ktorými zdravotníkov stabilizovala.

„Zaviedli sme motivačný príspevok, výkonnostnú odmenu a tiež zvýšili osobný príplatok pre kmeňových zamestnancov. Aby sme odľahčili prácu zamestnancov na CP v Ružinove, prerozdelili sme aj časť pacientov z okresu Senec medzi naše ostatné centrálne príjmy,“ priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Nadštandardné príplatky v Malackách

Lekárski odborári napriek tomu tvrdia, že skúsení lekári sa preto, že nemocnica nezlepšila ich pracovné podmienky, rozhodli odísť slúžiť na urgentný príjem do Malaciek. Tam majú za 12-hodinovú zmenu dostávať vysoko nadštandardný príplatok.

„Za sobotu má ten lekár príplatok v Malackách na urgente 1 000 eur príplatok a za nedeľu 1 000 eur. Za pondelok, utorok, každý deň, 500 eur. Túto informáciu máme od lekárov, ktorí tam pracujú, ktorí túto sumu dostávajú a máme ju aj od riaditeľov nemocníc,“ tvrdí predseda LOZ Peter Visolajský.

Na 500-eurový príplatok podľa odborárov prispieva ministerstvo zdravotníctva 200 eurami, zvyšných 300 eur hradí samosprávny kraj. Rezort zdravotníctva príplatky nechce komentovať. Hovorí, že odborári svojimi výrokmi robia rozbroje medzi zdravotníkmi.

„Napriek tomu, že sa predstavitelia ministerstva pokúšajú o konštruktívny prístup, zo strany vedenia LOZ napriek opakovaným výzvam neprichádzajú konkrétne a konštruktívne návrhy, ale len všeobecné frázy, negativizmus a odmietanie ponúknutých opatrení,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Rezort zdravotníctva dodáva, že niekoľko mesiacov pracuje na zmenách vo fungovaní urgentných príjmov. Prvé opatrenia chce zaviesť v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny