Na hlavný obsah

Ďalší globálny teplotný rekord: Júl bol najteplejším mesiacom v histórii meraní, potvrdil Copernicus

Priemerná teplota vzduchu dosiahla 16,95 stupňa.

Ďalší globálny teplotný rekord: Júl bol najteplejším mesiacom v histórii meraní, potvrdil Copernicus
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v dejinách meraní na Zemi, potvrdila v utorok (8. 8.) Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. Priemerná teplota vzduchu dosiahla 16,95 stupňa. Vyplýva to zo správy správy agentúry AFP.

Tohtoročný júl bol o 0,33 stupňa teplejší než júl v roku 2019. Vtedy priemerná teplota dosahovala 16,63 stupňa. Išlo o dovtedajšie maximum. „Tento mesiac bol o 0,72 stupňa teplejší než priemer pre júl v rokoch 1991-2020,“ uvádza Copernicus. Teplota v júli 2023 dosiahla tiež v priemere o 1,5 stupňa vyššiu hodnotu v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Copernicus dodáva, že celosvetový priemer pre rok 2023 je tretí najvyšší v histórii meraní. Priemerná teplota tento rok vystúpila na hodnotu zatiaľ o 0,43 stupňa vyššiu než priemer medzi rokmi 1991-2020.

Tento rok počas júla na celom svete zaznamenali vlny horúčav a požiare. „Vlny horúčav zaznamenali vo viacerých regiónoch na Severnej pologuli vrátane južnej Európy. Vyššie ako priemerné teploty sa vyskytli aj v niekoľkých juhoamerických krajinách a v okolí Antarktídy,“ uvádza Copernicus.

Z dôvodu globálneho otepľovania, ktoré od konca 19. storočia dosiahlo 1,2 stupňa, budú vlny horúčav ešte intenzívnejšie a dlhšie a budú sa vyskytovať častejšie. Rovnako sa očakávajú aj silnejšie iné extrémne prejavy počasia ako búrky a povodne.

Teplejšie hladiny oceánov

Monitorovacia služba EÚ okrem toho poukazuje na to, že teplota hladiny oceánov dosiahla 30. júla 20,96 stupňa, čo je tiež zatiaľ najviac. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný v marci 2016, keď teplota hladiny oceánov dosiahla 20,95 stupňa.

„Boli sme svedkami toho, ako celosvetová teplota vzduchu a hladiny oceánov dosiahla v júli nové rekordy. Tieto rekordy majú strašné následky pre ľudí i planétu,“ uviedla námestníčka riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová.

„Aj keď to je len dočasné, stále to potvrdzuje naliehavosť vyvíjať ambiciózne úsilie s cieľom znižovať celosvetovo emisie skleníkových plynov, ktoré sú hnacou silou týchto rekordov,“ dodáva Burgessová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet