Na hlavný obsah

Vyše 60 detí v Uzbekistane zomrelo po užití kontaminovaného lieku. Zabil ich sirup proti kašľu

Obžalovaných je 21 osôb.

Vyše 60 detí v Uzbekistane zomrelo po užití kontaminovaného lieku. Zabil ich sirup proti kašľu
Na ilustračnej snímke sirup proti kašľu. Foto: pexels

V Uzbekistane dnes (11.8.) začal súd v kauze úmrtia 65 detí, ktoré užívali kontaminovaný sirup proti kašľu z Indie. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej bol prvýkrát oznámený oveľa vyšší počet detských obetí ako pôvodne.

Uzbekistan koncom minulého roka ohlásil 20 úmrtí v súvislosti so závadným liekom, ktorého výrobcom bola indická spoločnosť Marion Biotech.

Medzi 21 obžalovanými sú bývalí vysokopostavení oficiálni činitelia, ktorí udeľovali licencie na dovoz liečiv, a manažéri súkromnej spoločnosti, ktorá lieky dovážala a distribuovala, uviedol najvyšší súd Uzbekistanu.

Všetci obžalovaní sú občanmi tohto stredoázijského štátu. Obvinenia proti nim zahŕňajú daňové úniky, predaj nekvalitných alebo falšovaných liekov, zneužitie právomoci úradnej osoby, nedbanlivosť, falšovanie a úplatkárstvo.

India vyváža liečivá do celého sveta

Indický regulátor tento rok zrušil firme Marion Biotech, ktorá detské sirupy proti kašľu do Uzbekistanu vyvážala, výrobnú licenciu a nechal zadržať niektorých jej zamestnancov. Právny zástupca spoločnosti v decembri povedal, že firma úmrtie ľutuje.

V Indii sa vyrába asi tretina liekov, ktoré sa vo svete predajú. Väčšinou sú to generiká, teda kópie značkových liekov, ktorým skončila patentová ochrana. Krajina si vyslúžila prezývku „svetová lekáreň“ a napĺňa väčšinu zdravotníckych potrieb rozvojových krajín. Vývoz liekov sa za posledných desať rokov viac ako zdvojnásobil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet