Na hlavný obsah

Grécko zasiahla ďalšia vlna požiarov. Horí národný park, nemocnicu museli evakuovať

Najhoršia situácia je v Alexandrupoli.

Grécko zasiahla ďalšia vlna požiarov. Horí národný park, nemocnicu museli evakuovať
Obyvatelia Grécka prichádzajú o svoje domovy. Foto: TAR/AP

Grécko ďalej bojuje s rozsiahlymi požiarmi, ktoré sa šíria okrem iného v oblasti Bojótie západne od Atén alebo v národnom parku Dadia blízko hraníc s Tureckom. Najkritickejšia je situácia v prístave Alexandrupoli. Tam sa kvôli blížiacim plameňom muselo v noci na dnes evakuovať vyše 200 pacientov z tamojšej nemocnice. Podľa denníka To Vima oheň bezprostredne ohrozuje aj ďalšie časti mesta a blízke obce, ktoré sa snažia ochrániť stovky hasičov.

Univerzitnú nemocnicu v Alexandrupoli evakuovali zdravotníci a záchranári od pondelka (21.8.). Grécke úrady uviedli, že 90 pacientov vrátane tých z jednotiek intenzívnej starostlivosti sa presunulo na trajekt v tamojšom prístave, ktorý bude dočasne slúžiť ako plávajúca nemocnica, ďalší chorí zamierili do iných nemocníc alebo do domácej starostlivosti.

Mesto podľa médií zahalil hustý dym a radnica pre tisíce evakuovaných otvorila núdzové ubytovne v telocvičniach, mestskom divadle i v kostoloch.

Na rieke sú ohrození migranti

Mesto Alexandrupoli leží na severovýchode Grécka, kde sa ďalej nekontrolovane šíria aj požiare v lesoch v národnom parku Dadia a jeho okolí. Dym z nich je vidieť aj na satelitných snímkach, ako postupuje stovky kilometrov ďaleko.

Požiare pri hraniciach s Tureckom ohrozujú aj migrantov, ktorí sa snažia dostať do Grécka nelegálnou cestou cez hraničnú rieku Evros. Najmenej jeden migrant už kvôli otrave dymom zomrel, napísala agentúra DPA.

Požiare postupujú pri Aténach, kde sú nanovo nariadené evakuácie napríklad pri obci Aspropyrgos asi 30 kilometrov západne od metropoly. Na ostrove Euboia sa naopak podarilo oheň skrotiť, napísal dnes list Kathimerini.

Grécku mieria na pomoc aj hasičské tímy zo zahraničia vrátane Česka. Európska únia v pondelok uviedla, že do Grécka by dnes mala doraziť skupina hasičov z Rumunska a tiež dve hasiace lietadlá z Cypru. Z ČR dnes do Grécka vyrazí okrem iného vrtuľník a šesť desiatok hasičov s technikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet