Na hlavný obsah

Najviac darcov má PS a KDH. Jediným finančným prispievateľom Smeru je strana samotná

Informovalo o tom Transparency International Slovensko.

Najviac darcov má PS a KDH. Jediným finančným prispievateľom Smeru je strana samotná
Zľava Milan Majerský, Michal Šimečka a Robert Fico. Foto: TASR/koláž RTVS

Tisíce drobných finančných darov pre politické subjekty zo strany verejnosti počas aktuálnej predvolebnej kampane na transparentných účtoch nenájdeme. V minulosti tak podporovali napríklad prezidentku Zuzanu Čaputovú. Ale tiež aj koalíciu PS/Spolu v parlamentných voľbách v roku 2020 či primátora Bratislavy Matúša Valla v oboch svojich kampaniach.

Ako ďalej informovala nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS), najvyšším počtom unikátnych darcov disponuje hnutie Progresívne Slovensko, celkovo 183. Tisícových darcov má 18 a zväčša ide o jeho kandidátov.

Nasleduje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) s počtom 155 unikátnych darcov a strana Demokrati, ktorej prispelo doposiaľ 112 takýchto darcov. Finančná podpora zo strany verejnosti u zvyšných politických subjektov nedosahuje ani 100 darcov.

„Extrémom v tomto ohľade je strana Smer-SD. Ak nerátame jednocentový recesistický dar, jediným prispievateľom strany na kampaň je ona samotná. V 14 veľkých platbách si na transparentný účet poslala už 2,3 milióna eur. Väčšina týchto peňazí sa na účte nezohriala a obratom pretiekla do straníckej Agentúry Smer, s.r.o.,“ uviedla TIS.

Dodáva, že transparentný účet Smeru-SD je z hľadiska verejnej kontroly skôr karikatúrou tohto nástroja. Rovnako je na tom aj strana Hlas-SD. Okrem vlastných vkladov TIS na ich transparentnom účte eviduje len tri niekoľkocentové dary s neprajnými komentármi.

Individuálni podporovatelia strán

Čo sa týka individuálnych podporovateľov politických strán, doposiaľ najviac do predvolebnej kampane zainvestoval podnikateľ Patrik Andó, ktorý je desiatkou na kandidátke subjektu Modrí, Most-Híd. Strane požičal sumu 200-tisíc eur a daroval 50-tisíc eur.

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík je taktiež veľkým investorom, keď svojmu subjektu požičal 100-tisíc eur.

„Spomedzi darcov je najvyšším príspevkom Andóov dar, spolu s Marekom Sedlákom, ktorý daroval 50-tisíc eur KDH. Najvyššie dary od firiem evidujú taktiež Modrí, Most-Híd, zhodne po 30-tisíc eur od spoločností Hugo Bach podpredsedu strany Ľuboša Schwarzbachera a Cogitans ďalšieho kandidáta strany Andreja Aleksieva,“ informovala organizácia. TIS zároveň dodáva, že Schwarzbacher okrem spomínaného daru poslal strane ešte 10-tisíc eur cez inú firmu, ktorú vlastní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika