Na hlavný obsah

Nemecko zvažuje dodať Ukrajine balistické strely s plochou dráhou letu

Kancelár čelil otázkam ruskej agresie na Ukrajine.

Nemecko zvažuje dodať Ukrajine balistické strely s plochou dráhou letu
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz nevylúčil dodávky balistických striel s plochou dráhou letu Taurus Ukrajine. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu zdôraznil, že spolková vláda dôkladne skúma požiadavku Kyjeva a v správnom čase rozhodne. Ocenil aj mierové rokovania v saudsko-arabskej Džidde, na ktorých sa zúčastnilo aj Nemecko.

Letný rozhovor s Olafom Scholzom nahrávala verejnoprávna televízia ZDF v Potsdame pri Berlíne, kde býva. Okrem otázok týkajúcich sa ekonomickej situácie Nemecka, ktoré sa nachádza v recesii, vysokých cien energie či rastu podpory populistickej AfD, ktorá má vo všetkých prieskumoch vyššiu podporu ako vládna sociálna demokracia, z radov ktorej Scholz pochádza, čelil kancelár aj otázkam ruskej agresie proti Ukrajine.

Novej dodávke zbraní pre Ukrajinu sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Tibor Macák:

Kancelár vidí zmysel v rozhovoroch

V súvislosti s nedávnymi rokovaniami v saudskoarabskej Džidde kancelár pripomenul, že za rokovacím stolom bola aj Čína a proces by mohol vyústiť tiež k dosiahnutiu mieru.

„Myslím, že má zmysel pokračovať v týchto rozhovoroch, pretože veľmi konkrétne zvyšujú tlak na Rusko, aby si uvedomilo, že sa vydalo nesprávnou cestou a musí z Ukrajiny stiahnuť svoje vojská a tým umožniť nastolenie mieru,“ povedal Scholz.

Aj keď nemecká vláda ešte nerozhodla o dodávkach balistických striel Taurus s dosahom až 500 kilometrov Kyjevu, kancelár Scholz takú možnosť nevylučuje. „Tak ako v minulosti, aj teraz budeme vždy veľmi starostlivo skúmať každé jednotlivé rozhodnutie. Aby sme zistili, čo je možné, čo má zmysel, aký môže byť náš príspevok,“ poznamenal Sholz.

Nemecká vláda zasadne prvýkrát po letných prázdninách v stredu (16. 8.) tento týždeň. Jedným z prvých bodov rokovania bude zrejme aj otázka dodávok balistických striel Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet