Na hlavný obsah

Nemeckom otriasli dva prípady dobodaných detí. Jednému útoku predchádzala hádka, páchateľ druhého sa podpálil

Jedna z obetí môže byť v ohrození života.

Nemeckom otriasli dva prípady dobodaných detí. Jednému útoku predchádzala hádka, páchateľ druhého sa podpálil
Na ilustračnej snímke príslušník nemeckej polície. Foto: Unsplash

Nemecku v stredu (23. 8.) evidovalo dva útoky, pri ktorých niekto dobodal deti. Vo východonemeckom meste Bischofswerda najprv mladík na škole vážne zranil osemročného chlapca. Šestnásťročného útočníka premohla polícia. Rovnako skončil v nemocnici po tom, čo sa pokúsil sám seba zapáliť.

Na opačnej strane krajiny, v meste Harsewinkel v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, spolužiak pobodal 13-ročného chlapca. Informovala o tom agentúra DPA.

V Bischofswerde chlapec s nožom ráno pobehoval po školskej budove a zranil mladšieho školáka. Pri incidente sa spustil poplach pre možný prípad rozzúreného útočníka. Na mieste zasahovalo väčšie množstvo policajtov.

Polícia tiesňové volanie prijala okolo 9.45 h a vyslala špeciálnu jednotku. Školu evakuovali a o deti sa postarali aj psychológovia. Ešte predpoludním polícia poplach odvolala.

Zraneného žiaka tretej triedy transportoval podľa saského ministerstva školstva do nemocnice vrtuľník. Poranenia má na hlave a krku a jeho stav je stabilizovaný. Útočník sa podľa polície po čine zapálil, ale plamene uhasili a mladíka zadržali. Ošetriť museli aj jeho. Podľa doterajších informácií sa nikto ďalší nezranil.

Podľa agentúry DPA je pozadie činu zatiaľ nejasné. Príslušný školský komplex zahŕňa základnú a strednú školu. Mesto Bischofswerda leží východne od Drážďan neďaleko českých hraníc. V spolkovej krajine Sasko skončili letné prázdniny minulý týždeň.

Za druhý útok zrejme môže hádka

Útoku v Harsewinkele na západe Nemecka zrejme predchádzala hádka o hodinky, po ktorej 12-ročný chlapec pobodal svojho o rok staršieho spolužiaka. Toho previezli do nemocnice v Bielefelde. Polícia nevylúčila, že by mohol byť v ohrození života.

Miesto činu, na ktorom boli prítomní svedkovia, sa nachádzalo blízko dvoch škôl. Predpoklad, že sa chlapci pohádali cestou zo školy, zatiaľ polícia nepotvrdila.

Policajné štatistiky poukazujú na nezvyčajne prudký nárast násilných trestných činov medzi mladistvými a deťmi v Severnom Porýní-Vestfálsku. V roku 2022 tu vyšetrovala polícia takmer 21-tisíc detí mladších ako 14 rokov podozrivých zo spáchania trestného činu, čo bolo o 41 percent viac ako v roku predchádzajúcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet