Na hlavný obsah

Nominálne mzdy na Slovensku v júni rástli, lepší zárobok však zaznamenala len polovica odvetví, zistil štatistický úrad

Mzdy rástli dvojciferným tempom.

Nominálne mzdy na Slovensku v júni rástli, lepší zárobok však zaznamenala len polovica odvetví, zistil štatistický úrad
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nominálna mesačná mzda v júni tohto roka medziročne rástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach ekonomiky. Mzdy vo väčšine z nich rástli dvojciferným tempom. Najvyšší rast na úrovni 15 percent si zachoval sektor ubytovania s priemernou mzdou 1 082 eur.

Najnižšie tempo rastu miezd pod úrovňou 10 percent bolo v doprave a skladovaní, kde priemerný zárobok v júni dosiahol 1 297 eur a v informáciách a komunikácii s priemernou mzdou 2 372 eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Negatívnemu vplyvu vysokej inflácie odolala v júni polovica sledovaných odvetví. Reálne mzdy vzrástli najdynamickejšie v sektore ubytovania, a to o 3,8 percenta.

Priemerná reálna mesačná mzda v odvetviach.
Priemerná reálna mesačná mzda v odvetviach.Foto: Štatistický úrad SR

Miernejšie rasty sa prejavili vo vybraných trhových službách, kde v júni priemerná mzda dosiahla 1 440 eur, v stavebníctve stúpla na 1 044 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev na 703 eur a vo veľkoobchode na 1 468 eur.

Naopak, pokles reálnych miezd pretrval v doprave a skladovaní, v predaji a oprave vozidiel s priemerným zárobkom 1 394 eur, ďalej v priemysle s priemernou mzdou 1 515 eur, v maloobchode s priemerným zárobkom 1 071 eur a najvýraznejšie sa pokles reálnych miezd prejavil v odvetví informácií a komunikácie, a to o 4,5 percenta.

Vývoj miezd za prvý polrok

Nominálne mesačné mzdy v súhrne za prvý polrok tohto roka rástli vo všetkých odvetviach v rozsahu. Od sedem percent v odvetví informácií a komunikácie až do 18,2 percenta v ubytovaní.

Po zohľadnení vplyvu inflácie od začiatku roka rast reálnych miezd dosiahlo len ubytovanie. O štyri percentá a mierny nárast miezd pocítili aj zamestnanci pracujúci v stavebníctve či v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

V ostatných odvetviach zamestnanci zarobili reálne menej ako v prvom polroku minulého roka. Pokles reálnych miezd sa najviac prejavil v informáciách a komunikácii o 5,8 percenta, o viac ako tri percentá klesli mzdy v doprave a skladovaní a tiež v priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika