Na hlavný obsah

Po útokoch na kresťanské chrámy v Pakistane hliadkuje v uliciach polícia, zatkli už viac ako sto ľudí

Fanatici ohrozili zdravie a bezpečnosť ľudí v kresťanskej štvrti.

Po útokoch na kresťanské chrámy v Pakistane hliadkuje v uliciach polícia, zatkli už viac ako sto ľudí
Kresťania po útokoch protestujú. Foto: TASR/AP

Pakistanská polícia posilnila hliadky v kresťanskej štvrti v meste Džaranwala priemyselného mesta Fajsalabád. V stredu (16. 8.) tam stovky moslimských mužov vyčíňali v uliciach, podpaľovali kostoly a rabovali domy.

Násilie vyprovokovala skupina náboženských fanatikov, ktorí obvinili miestnu kresťanskú rodinu zo znesväcovania Koránu – posvätnej knihy moslimov, uviedla vo štvrtok agentúra AFP.

Hovorca vlády provincie Pandžáb v stredu neskoro večer informoval, že bolo zatknutých viac ako 100 ľudí. Polícia sa snaží zatknúť aj osoby podozrivé zo znesvätenia Koránu.

Zábery zo stredy, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, zachytávajú stovky ľudí ozbrojených palicami a kameňmi, ako utekajú ulicami a z budov patriacich cirkvi stúpa dym. Na jednom z videí dav jasá a žiada potrestanie predpokladaných rúhačov, zatiaľ čo zo strechy kostola je strhávaný kríž. Podľa polície zbúrali aj múr okolo kresťanského cintorína.

Počet útokov sa v krajine zvyšuje

Podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach miestni moslimskí vodcovia prostredníctvom reproduktorov na mešitách zvolávali svojich stúpencov na demonštráciu proti kresťanom.

Kresťania tvoria približne dve percentá populácie Pakistanu. Sú na jednej z najnižších priečok tamojšieho spoločenského rebríčka. Často bývajú terčom falošných a nepodložených obvinení z rúhania, ktoré bývajú zneužité na vybavovanie osobných sporov.

„Zdá sa, že frekvencia a rozsah takýchto útokov, ktoré sú systematické, násilné a často nezvládnuteľné, sa v posledných rokoch zvýšili,“ uviedla v stredu pakistanská komisia pre ľudské práva. Štát podľa nej nielenže nedokázal ochrániť svoje náboženské menšiny, ale umožnil krajnej pravici, aby prenikla a etablovala sa v spoločnosti a politike.

Autority vyjadrili znepokojenie

Washington v stredu vyjadril znepokojenie z najnovších útokov voči kresťanom a vyzval Pakistan, aby začal vyšetrovanie.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel uviedol, že hoci Spojené štáty podporujú slobodu prejavu, „násilie alebo hrozba násilím nikdy nie sú prijateľnou formou“.

Novovymenovaný dočasný pakistanský premiér Anwár ul-Hak Kákar vo svojom statuse na platforme X napísal, že ho „zdrvilo“ to, čo sa v Pakistane deje. „Proti tým, ktorí porušujú zákon a útočia na menšiny, prijmeme rázne opatrenia,“ avizoval.

Jedným z najviac medializovaných prípadov v Pakistane bola kauza kresťanky Ásije bíbí, odsúdenej za údajné rúhanie. Jej prípad sa skončil zrušením trestu smrti a jej útekom z krajiny. To vyvolalo násilné demonštrácie a súčasne upozornil na náboženský extrémizmus v širokých vrstvách pakistanskej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet