Na hlavný obsah

Pred desiatimi rokmi im hrozilo vyhynutie, dnes sa im na Slovensku darí. Sokoly kobcovité sa pripravujú na migráciu

Sokoly majú na Slovensku dobré podmienky.

Pred desiatimi rokmi im hrozilo vyhynutie, dnes sa im na Slovensku darí. Sokoly kobcovité sa pripravujú na migráciu
Sokol kobcovitý sa pripravuje na migráciu. Foto: Facebook/Ochrana dravcov na Slovensku

Pred desiatimi rokmi sa odborníci obávali, že sokol kobcovitý na Slovensku vyhynie, pretože tu neostal jediný známy hniezdiaci pár. Tento rok sa podarilo dohľadať 20 párov sokolov, ktoré mali spolu 46 mláďat.

Ide tak o tretiu najúspešnejšiu sezónu za takmer 20 rokov monitoringu. Uviedol to Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku a vysvetlil, že pozitívny výsledok je dôsledkom priaznivého počasia a dostatku potravy počas celej sezóny, čo umožnilo sokolom vychovať potomstvo.

Vtáky čaká migrácia

Hniezdna sezóna však pomaly končí a sokoly čoskoro čaká náročná migrácia do Afriky na zimoviská, ktoré sú vzdialené takmer deväť tisíc kilometrov. V tlačovej správe o tom informovala Ochrana dravcov na Slovensku.

„Veľmi sa tešíme, že po mnohých rokoch pribudla na Slovensku staronová hniezdna lokalita sokola kobcovitého. Okrem tradičného a dlhodobo jediného hniezdiska v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia, sme tento rok dva páry zaznamenali aj v CHVÚ Úľanská mokraď pri Trnave,“ doplnil Slobodník.

Záchranu podporuje medzinárodný projekt

Ako ďalej Ochrana dravcov na Slovensku vysvetlila, odborníci mláďatá sokola kobcovitého krúžkujú, na základe čoho poznajú ich pôvod. „Tento rok sme pozorovali sedem sokolov, ktoré sa vrátili do CHVÚ Sysľovské polia, kde boli v minulých rokoch ako mláďatká označené krúžkami,“ uviedol Slobodník.

Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku uviedol, že pre záchranu sokola kobcovitého urobili množstvo práce. „Naše úsilie už takmer desať rokov podporuje Európska únia, aktuálne prostredníctvom medzinárodného projektu Life Steppe on border. Na poľnohospodárskej pôde, v okolí jeho hniezdísk, sme vytvorili loviská,“ doplnil Chavko a s tým, že vyvesili aj dve stovky búdok a zabezpečili ochranu kolónií krkavcovitých vtákov, pretože v ich hniezdach sokoly prirodzene hniezdia.

„Vynaložené úsilie sa oplatilo a hniezdna populácia sa stabilizovala. Sokola kobcovitého, ako súčasť slovenskej prírody, sa nám tak nateraz podarilo zachovať,“ uzavrel Chavko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko