Na hlavný obsah

Riaditeľka centra pre deti, kde prevládali duchovné praktiky, odstúpila. Zamestnanci stiahli svoje výpovede

Polícia proti bývalej šéfke centra začala trestné stíhanie.

Riaditeľka centra pre deti, kde prevládali duchovné praktiky, odstúpila. Zamestnanci stiahli svoje výpovede
Centrum pre deti a rodiny v Trnave. Foto: RTVS

Po zrušení duchovných praktík v trnavskom centre pre deti a po odstúpení bývalej riaditeľky sťahuje výpovede 21 zamestnancov. Tie dali na protest proti vtedajšiemu vedeniu. Nesúhlasili so zvláštnymi náboženskými praktikami v centre. Polícia začala v prípade trestné stíhanie.

V Centre pre deti a rodiny v Trnave sa museli deti niekoľkokrát denne modliť či chodiť do kostola. Náboženské vyznanie a vieru si vedenie centra vynucovalo pod hrozbou trestu. Podľa slov predsedníčky Úradu na ochranu oznamovateľov, takéto praktiky v štátnom zariadení nie sú prípustné.

„Náhradná profesionálna mama, ktorej odňali dieťa práve z dôvodu, že kritizovala tento špeciálny náboženský program v centre v Trnave, podľa posledných informácii dieťa jej navrátia a vráti sa teda do svojej pôvodnej náhradnej rodiny,“ informovala predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová.

Vývoju situácie v trnavskom centre pre deti sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

Po odstúpení bývalej riaditeľky nariadilo Ústredie práce v centre ďalšie kontroly. Vracajú sa aj zamestnanci. Niektorým bývalé vedenie dalo do pracovných zmlúv ustanovenie, podľa ktorého mali deti plnohodnotne viesť k pravidelným návštevám bohoslužieb.

„Centrum vedie dočasne poverený riaditeľ, pričom zamestnanci požiadali o stiahnutie svojich výpovedí. Primárnym cieľom povereného riaditeľa je stabilizácia situácie a zabezpečenie kontinuálneho chodu centra pre deti a rodiny s ohľadom na jeho primárne účely,“ uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Polícia začala trestné stíhanie

Trnavská polícia začala trestné stíhanie pre týranie blízkej a zverenej osoby. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi tri až osem rokov za mrežami. Keď RTVS kontaktovala bývalú riaditeľku krátko po jej odstúpení, svoju vinu popierala.

„Policajti v súčasnosti vykonávajú procesné úkony potrebné na riadne preverenie celej udalosti a zhromažďujú všetky relevantné informácie. Vzhľadom na prebiehajúce úkony nie je momentálne možné poskytnúť k prípadu žiadne bližšie informácie,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Zlatica Antalová.

Nového riaditeľa trnavského centra vyberie Ústredie práce po pohovoroch s uchádzačmi. Výberové konanie prebieha v týchto dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny