Na hlavný obsah

Ruský vodca Putin by mohol koncom augusta navštíviť Turecko, s prezidentom Erdoganom má rokovať o obilnej dohode

Píšu o tom turecké médiá.

Ruský vodca Putin by mohol koncom augusta navštíviť Turecko, s prezidentom Erdoganom má rokovať o obilnej dohode
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Ruský vodca Vladimir Putin by mohol koncom augusta pricestovať na návštevu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informuje o tom portál Politico s odvolaním sa na turecké médiá. Ankara sa totiž pokúša oživiť čiernomorskú obilnú iniciatívu.

Podľa provládneho denníka Hürriyet by sa mal Erdoganov kabinet v pondelok (7. 8.) stretnúť a prediskutovať „možnú návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku koncom tohto mesiaca“.

Turecký prezident už počas minulomesačnej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Istanbule oznámil, že Putin by mal v auguste pricestovať do krajiny. Má tam prediskutovať možnosti predĺženia obilnej dohody.

Dohoda, ktorú sprostredkovali Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko, sa však minulý mesiac skončila. Rusko od nej vtedy jednostranne odstúpilo.

Putin a Erdogan spolu telefonovali o čiernomorskej obilnej iniciatíve už začiatkom mesiaca. Turecký líder poukázal na to, že dlhodobé zastavenie čiernomorskej iniciatívy nikomu neprospeje a najviac budú trpieť krajiny v núdzi.

Putin zas svojmu tureckému kolegovi povedal, že Moskva je pripravená vrátiť sa k iniciatíve, „akonáhle Západ skutočne splní všetky záväzky voči Rusku, ktoré sú v nich stanovené“. Ruský vodca vraj tiež Erdoganovi vyjadril ochotu spolupracovať s Tureckom a ďalšími štátmi na dodaní ruského obilia africkým krajinám v núdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet