Na hlavný obsah

Sagan má za sebou na MS v Glasgowe prvé preteky v cross country. Na krátkej trati za najlepšími zaostal

Klasické preteky sú na programe v sobotu.

Sagan má za sebou na MS v Glasgowe prvé preteky v cross country. Na krátkej trati za najlepšími zaostal
Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: ČTK/Michal Červený

Novozélandský horský cyklista Samuel Gaze obhájil na MS v Glasgowe zlatú medailu v cross country na krátkej trati. Vo štvrtkových pretekoch triumfoval tesne pred Francúzom Victorom Koretzkým, tretí finišoval s dvojsekundovým odstupom Brit Thomas Pidcock.

Slovenský reprezentant Peter Sagan zaostal za víťazom o minútu a 9 sekúnd a obsadil 37. miesto. Jeho krajan Matej Ulík skončil na 46. priečke, keď ho z trate odvolali tri kolá pred koncom.

Gaze sa v pretekoch na 11 okruhov s prevýšením 33 metrov držal od úvodu v popredí. V deviatom kole bol tretí, no následne sa predral na čelnú pozíciu, z ktorej ho už nikto nezosadil, aj keď Koretzky mohutne finišoval. Nadviazal tak na zlato z vlaňajších MS v Les Gets.

Sagan štartoval z posledného radu, keďže nemal žiadne body v rebríčku UCI. V 2. kole sa posunul na 29. pozíciu, no v priebehu ďalších dvoch kôl klesol na 44. priečku, ktorú dokázal v závere ešte trochu vylepšiť.

Pôvodne sa mal slovenský reprezentant predstaviť na MS až cez víkend, no dostal výnimku a možnosť súťažiť už aj vo štvrtok. Klasické preteky, na ktorých zabojuje Sagan o miestenku na OH 2024 v Paríži, sú na programe v sobotu.

Vystúpeniu Petra Sagana sme sa venovali aj vo večerných Góloch – bodoch – sekundách:

Trojnásobný majster sveta v cestných pretekoch absolvoval svoj prvý štart na tohtoročných MS v horskej cyklistike po trojtýždňovej príprave. „Odštartovalo sa strašne na plný plyn. Prvé tri kolá to bolo hrozne ťažké a vravel som si, že len vydržať.

No musel som si jedno kolo trošku oraziť, a tak som sa trochu prepadol nižšie. Potom som sa zasa začal dostávať do tempa a bolo to už lepšie a lepšie. Je jasné, že po tých rokoch v cestnej cyklistike si musím upraviť tréningy na úplne inú intenzitu,“ citovala Sagana facebooková stránka Slovenského zväzu cyklistiky.

V pretekoch elite žien triumfovala Francúzka Ferrandová-Prévotová, ktorá rovnako dokázala v tejto disciplíne obhájiť titul z predchádzajúcich MS. Striebro si vyjazdila Puck Pieterseová z Holandska, bronz Britka Evie Richardsová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport