Na hlavný obsah

Samosprávy hrozia zdražovaním škôlok a školských klubov detí. Mestá a obce nemajú na nové povinnosti peniaze, tvrdí ZMOS

Rušenie škôl a škôlok sa zatiaľ nechystá.

Samosprávy hrozia zdražovaním škôlok a školských klubov detí. Mestá a obce nemajú na nové povinnosti peniaze, tvrdí ZMOS
Ilustračná snímka. Foto: RTVS, pixabay.com

So začiatkom školského roka pribudnú mestám a obciam povinnosti, na ktoré nebudú mať peniaze. Upozorňuje na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Samosprávy hrozia zdražovaním škôlok aj školských klubov detí.

Novela školského zákona, ktorá okrem zvyšovania platov učiteľov samosprávam ukladá povinnosť vytvárať nové pracovné miesta, napríklad školských asistentov, od septembra zaťaží rozpočet samospráv. Hrozí, že budú musieť prijať nepopulárne opatrenia.

„Viaceré obce a mestá zvyšovali dane z nehnuteľností a zvyšovali aj poplatky. Veľká časť obcí a miest, ktoré neurobili tieto opatrenia minulý rok bude musieť tieto opatrenia schvaľovať v tomto roku. Mám na mysli zvyšovanie poplatkov za materské školy, alebo aj za školské kluby detí,“ uviedol predseda ZMOSu Jozef Božik.

Zdražovaniu v samosprávach sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Výpadok podielových daní, z ktorých obce a mestá hospodária, spôsobí podľa ZMOS problémy najmä malým obciam. Napriek tomu sa nechystajú rušiť školy ani škôlky.

„Zvyšujeme platy všetkým zamestnancom v štátnej správe, takže akonáhle tá obec má nejaký domov, opatrovateľskú službu, takže aj dvakrát-trikrát zaťaží ten malý rozpočet. Akonáhle sa príjmu zákony na zvýšenie platov, treba to komunikovať s obcami. Máme kompetencie bez krytia finančných prostriedkov zo štátu,“ priblížila starostka obce Jánová Lehota Božena Kováčová.

Podľa ministerstva financií aktuálna predikcia ráta s tým, že príjmy samospráv presiahnu schválený rozpočet o tri percentná. V rozpočte sa s valorizáciou miezd rátalo. S čím sa však pri zostavovaní rozpočtu nerátalo, je pokles cien energií. Významná časť energetických nákladov v súvislosti s regionálnym školstvom je zároveň priamo kompenzovaná a MF SR už uvoľnilo na tento účel 77 miliónov eur.

Premiér ponúkol minulý týždeň mestám a obciam aj ďalšou pomoc, napríklad odpustenie covidových pôžičiek v hodnote 152 miliónov eur. O situácii miest a obcí bude ešte vláda so samosprávami diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika