Na hlavný obsah

Slovinsko zaliala veľká voda. Prudké lejaky a záplavy si vyžiadali už niekoľko životov

Slovinský premiér zvolal bezpečnostnú radu i vládu.

Slovinsko zaliala veľká voda. Prudké lejaky a záplavy si vyžiadali už niekoľko životov
Záplavy v Slovinsku. Foto: TASR/AP

Slovinský premiér Robert Golob zvolal na sobotu (5. 8.) zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady po tom, ako krajinu zasiahli prudké lejaky a následné obrovské záplavy, ktoré vyvolali mimoriadne situácie v celej krajine. Očakáva sa aj mimoriadne zasadnutie vlády. Informuje agentúra STA, ktorá sa odvoláva na informácie z úradu premiéra.

Bezpečnosť občanov je na prvom mieste, uviedol Golob v prvej reakcii na aktuálnu situáciu v Slovinsku. Označil ju za pravdepodobne najhoršiu prírodnú katastrofu, akú krajina zažila za posledné tri desaťročia.

Systém pomoci pri katastrofách funguje dobre. Všetky záchranné tímy robia všetko, čo je v ich silách, aby pomohli tým, ktorých postihla posledná vlna búrok a silných dažďov, dodal premiér. Pre vzniknutú situáciu predčasne ukončil dovolenku.

V piatok (4. 8.) informoval, že zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady, ktorá bude mať za úlohu koordinovať zásahy všetkých zainteresovaných strán s cieľom maximalizovať efektivitu.

Po rokovaní má nasledovať mimoriadne zasadnutie vlády, po ktorom predložia zmeny v zákone o obnove po živelných pohromách, ktoré majú urýchliť pomoc obciam. Golob očakáva, že ich schvália už budúci týždeň.

Slovinsko v piatok postihli prudké lejaky a obrovské záplavy. Voda zatopila budovy, ničila cesty a mosty, pričom zomreli najmenej traja ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet