Na hlavný obsah

Štát poskytne dotácie na nabíjačky pre elektromobily. Firmám preplatí časť nákladov na výstavbu

V blízkej budúcnosti by sa tak mal ich počet zvýšiť.

Štát poskytne dotácie na nabíjačky pre elektromobily. Firmám preplatí časť nákladov na výstavbu
Ilustračná snímka elektronabíjačky. Foto: RTVS

Majitelia elektromobilov už v blízkej budúcnosti budú mať k dispozícii vyšší počet nabíjačiek. Firmám, ktoré ich vybudujú na svojom pozemku a sprístupnia ich verejnosti, preplatí štát polovicu nákladov. Vzniknúť by malo viac ako 1 000 nabíjacích staníc.

Na zahustenie siete nabíjacích staníc vyčlenil štát viac ako šesť miliónov eur v rámci plánu obnovy. Vďaka týmto prostriedkom si firmy budú môcť znížiť náklady na výstavbu nabíjačiek o polovicu. „Cieľom tejto výzvy je vybudovať 800 nabíjacích staníc so základným výkonom a 360 nabíjacích bodov rýchleho nabíjania,“ uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec.

„Typicky si predstavte napríklad hotelierstvo, gastronómiu či akékoľvek miesta, kde chcete nechať auto. Prídete a necháte si ho dobiť, lebo tam niečo robíte, povedzme aj rádovo v hodinách. Keď sa vrátite, tak to auto je dobité,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

„V prípade, že žiadatelia sa zapoja už do tohto prvého kola, tak prvé nabíjacie stanice by mohli vzniknúť ešte do konca kalendárneho roka. Je to technicky možné,“ priblížil Adrián Krajňák z odboru priemyselnej politiky rezortu hospodárstva.

Téme elektromobility na Slovensku sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Pribudnú aj rýchlonabíjačky

Aktuálne máme 1 700 nabíjacích bodov v takmer 700 lokalitách, ukazujú čísla od Slovenskej asociácie pre elektromobilitu. Zhruba deväťtisíc elektromobilov, ktoré jazdia na našich cestách, tak dokážete nabíjať s vysokým komfortom.

„Ideálne číslo, samozrejme, rastie s počtom elektromobilov na trhu. To znamená, že ak sa pozrieme dnes na penetráciu áut a zároveň pomer k nabíjacím staniciam, tak na tom vôbec nie sme zle. Len problém je, že máme málo elektromobilov na cestách, takže týmto sa, samozrejme, nemôžme upokojovať,“ dodal Križanský.

Dotácie sa rozdelia podľa výkonu nabíjacej stanice. Väčšina financií pôjde na stanice s výkonom presahujúcim 50 kilowattov, teda takzvané rýchlonabíjačky.

„Bežné nabíjanie na ulici na normálnej AC nabíjačke trvá približne štyri hodiny. Rádovo je to v hodinách. Iný segment je rýchlonabíjačka, kde je minimálne 50 kilowattov vyžadovaných práve v tejto výzve. Tu vás nabíjačka nabije do jednej hodiny,“ vysvetlil.

Európske normy požadujú, aby nabíjacie body na hlavných dopravných koridoroch boli dostupné na každom 60. kilometri. Slovensko preto potrebuje zahustiť najmä sieť nabíjačiek na diaľniciach.

Aktuálna výzva je určená pre firmy a pre podnikateľov. Koncom apríla spustilo ministerstvo hospodárstva výzvu pre obce, mestá nad 7 000 obyvateľov. V blízkej budúcnosti plánuje aj dotácie na výstavbu nabíjacích staníc popri diaľniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika