Na hlavný obsah

Sucho v Texase odhalilo stopy dvoch druhov dinosaurov. Sú staré viac než 100 miliónov rokov

Jeden z nich pripomínal Tyrannosaura rexa.

Vysoké teploty a sucho v americkom Texase odhalili vo vyschnutom riečnom koryte stopy dvoch druhov dinosaurov staré 113 miliónov rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Napriek tomu, že Štátny park Dinosaur Valley je známy výskytom stôp dinosaurov, nové objavy výskumníci nachádzajú väčšinou pod vodou a sedimentmi, preto nebývajú napohľad viditeľné. Riaditeľ parku Jeff Davies uviedol, že dobrovoľníci vo vyschnutom koryte teraz našli 75 nových stôp dinosaurov.

„Opäť máme veľmi horúci a suchý rok, preto sa to naši výskumníci snažia využiť,“ vyhlásil Davies. „Hladina vody je nižšia, ako býva bežne, stopy by normálne boli pod vodou,“ dodal.

Objavy spojené s dinosaurami spôsobené suchom prichádzajú z tejto oblasti už druhý rok po sebe. Okres Somervell, kde sa park nachádza, tento rok zasiahlo veľké sucho, minuloročné objavy však podľa mapy U.S. Drought Monitor prinieslo sucho najvyššieho stupňa.

Stopy nie sú jediným objavom

Stopy dinosaurov nie sú jediným objavom, ktoré suchá priniesli. Nízka hladina rieky Neches na východe Texasu umožnila rekreantovi na vodnom skútri objaviť vraky lodí, ktoré sa tam potopili počas prvej svetovej vojny.

Výskumníci objavili stopy s tromi prstami, ktoré pravdepodobne patrili dinosaurovi druhu Acrocanthosaurus. Ten pripomína Tyrannosaura rexa. Acrocanthosaurus bol približne 4,5 metra vysoký predátor a vážil okolo 6 350 kilogramov.

Iné stopy pravdepodobne patrili dlhokrkým dinosaurom druhu Sauropodseiden. Tie mohli dosiahnuť výšku viac ako 30 metrov a hmotnosť takmer 40 ton. Sauropodseiden je „oficiálnym dinosaurom“ štátu Texas.

Nové informácie o živote dinosaurov

Objavené stopy prezradili výskumníkom nové informácie o každodennom živote dinosaurov. Napríklad to, ako kráčali, či ako sa navzájom k sebe správali, ale aj spôsob držania tela, rýchlosť, akou sa pohybovali, alebo to, či sa pohybovali v stádach alebo osamote. Stopy sa zachovali v mäkkom riečnom sedimente, ktorý vyschol a neskôr sa premenil na vápenec.

Podľa Davisa však stopy nezostanú odhalené natrvalo a po jednom či dvoch výdatnejších dažďoch sa opäť ponoria pod vodu, kde ich prúd vody opäť zanesie usadeninami. Tie ich pomáhajú chrániť pred vodnou eróziou, hoci postupne jej skôr či neskôr podľahnú aj ony.

Kým sa tak však stane, výskumníci ich zmapujú, vyfotografujú, zmerajú a vytvoria odliatky. Miestne múzeum vystavuje stopy dinosaurov vybrané z rieky Paluxy v roku 1938. „Stopy tu nebudú večne, robíme preto maximum, aby sme tieto historické artefakty zachovali,“ uzavrel Davies.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet