Na hlavný obsah

Tretina Slovákov sa obáva, že sa do ich jedla môže tajne dostávať hmyz: Odvolávajú sa na zákon o nových potravinách, kde je reč aj o hmyze

Upozornila na to polícia.

Tretina Slovákov sa obáva, že sa do ich jedla môže tajne dostávať hmyz: Odvolávajú sa na zákon o nových potravinách, kde je reč aj o hmyze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Až tretina ľudí na Slovensku sa podľa policajnej stránky Hoaxy a podvody, obáva, že do ich jedla môžu tajne pridávať hmyz. Umožňuje to vraj zákon o nových potravinách. Fakt je, že medzi ne zaradili aj niektoré druhy hmyzu.

Európska komisia (EK) núti výrobcov pridávať do potravín hmyz. Tvrdia to šíritelia hoaxov, ktoré zaznamenala polícia na svojich sociálnych sieťach. Podľa týchto zavádzajúcich správ majú byť tieto potraviny bez označenia a bez uvedenia ako alergénu.

Celosvetovo je známych vyše dvetisíc druhov jedlého hmyzu. EK povolila na použitie u nás štyri z nich. Musia ich však označiť na obale.

Hoaxom o tajnom pridávaniu hmyzu do potravín sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Podľa riaditeľky potravinárskej komory Jany Venhartovej má Európska únia najprísnejšie normy v oblasti označovania zloženia potravín na svete. „Ak sa zaradí do výrobku, musí byť riadne označená. Zároveň ak obsahuje nejaký alergén, tak musí byť tento alergén vyznačený, napríklad, že môže byť alergická reakcia na kôrovce, rovnako to musí byť na výrobku zvýraznené,“ vysvetlila.

Venhartová odmieta, že by EK povinné pridávanie jedlého hmyzu do potravín. Pochybujú o tom opýtaní ľudia. Jedným z dôvodov na obavy má podľa hoaxov byť aj nebezpečnosť hmyzu ako potraviny pre Európanov.

„Tých problematických momentov je skutočne málo, skôr vidím problém v tom, že nie sme na to navyknutí. Hmyz je pozoruhodným zdrojom bielkovín. „Tie bielkoviny sú veľmi cenné, obsahujú všetky aminokyseliny, obsahuje veľmi malé množstvo cukrov, čo je dobré,“ priblížil odborník na výživu Peter Minárik z Biomedicínskeho centra SAV.

Hoaxy varujú aj pred parazitmi, či baktériami, ktoré sa v hmyze nachádzajú. „Zhodou okolností tie, ktoré schvaľuje EÚ to vyšľachtili v kontrolovanom prostredí. Tie jedia len tú stravu, čo môžu ľudia jesť, mrkvu alebo zeleninu,“ dodal spoluzakladateľ FUTU Igor Lučanský. Momentálne môžu jedlý hmyz chovať a do Európy distribuovať iba Francúzske hmyzie farmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko