Na hlavný obsah

Väčšina slovenských rodičov myslí na budúcnosť svojich detí. V priemere im odkladajú desiatky eur mesačne

Našetrené peniaze môžu deťom uľahčiť štart do života.

Väčšina slovenských rodičov myslí na budúcnosť svojich detí. V priemere im odkladajú desiatky eur mesačne
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Tri štvrtiny rodičov na Slovensku myslia na finančné zabezpečenie svojich detí v budúcnosti a odkladajú im peniaze. Z tých, čo deťom nešetria, väčšia časť tvrdí, že tak chce urobiť v budúcnosti. Necelých desať percent im peniaze odkladať neplánuje. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu pre on-line investičnú platformu Portu. Zber dát bol realizovaný na vzorke 544 respondentov, ktorí žijú v domácnosti s dieťaťom do 18 rokov.

„Dobrou správou je, že vo väčšine domácností na Slovensku myslia dospelí na budúcnosť detí v rodine. Odkladajú im peniaze aj v prípade, ak nevedia, na čo presne by ich mali v dospelosti použiť. Vďaka tomu im môžu uľahčiť štart do života po dosiahnutí plnoletosti, prípadne financovať štúdium,“ ozrejmil analytik Marek Malina.

Podľa prieskumu nemá presne stanovený účel šetrenia pre deti 56,6 percent ľudí, necelých 30 perent im odkladá na osamostatnenie sa v dospelosti, necelá štvrtina na vzdelanie, 19 percent uviedlo, že cieľom je bývanie.

Tí, ktorí neodkladajú, si to nemôžu dovoliť

Pokiaľ ide o sumu, 83,5 percent respondentov z tých, ktorí deťom šetria, uviedlo, že v priemere na jedno dieťa odkladajú do 60 eur mesačne. Viac ako 120 eur dokáže dieťaťu ušetriť iba necelých 5 percent respondentov.

Najčastejší dôvod, prečo rodičia potomkom peniaze neodkladajú vôbec, je, že si to nemôžu finančne dovoliť. Tvrdí to takmer 60 percent z tých, ktorí deťom nič nešetria. Necelých 10 percent chce, aby sa deti o seba postarali samé, približne 5 percent ľudí je presvedčených, že ich deti takýto typ úspor nepotrebujú, rovnako veľká skupina ľudí sa obáva, že by ich utratili na zbytočnosti.

Veľká časť ľudí odkladá podľa prieskumu deťom peniaze na sporiacich a bežných účtoch. „Prvé menované boli v období nízkych úrokov zhodnocované na úrovni blízkej nule, druhé sú na nej dodnes. Práve pre ich slabý výnos sú tieto produkty na zhodnocovanie peňazí pre deti nevhodné. Mladí ľudia môžu ťažiť z dlhodobého zhodnocovania financií, na ktoré je vhodnejšie investovanie. Pretože práve dlhodobosť a pravidelnosť je najlepším zabezpečením investície pred výkyvmi finančných trhov a má najväčší potenciál zvýšiť očakávaný výnos,“ upozornil Malina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika