Na hlavný obsah

Vodohospodársky podnik nevie vyplatiť mzdy tisíckam zamestnancov, od štátu mu chýbajú milióny eur

Z vyčíslenej sumy od štátu dostali necelých päť percent.

Vodohospodársky podnik nevie vyplatiť mzdy tisíckam zamestnancov, od štátu mu chýbajú milióny eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nachádza v nepriaznivej finančnej situácii pre absentujúce platby od štátu, ktoré tvoria polovicu ich príjmov. Rozdiel medzi vyčíslenou sumou a uhradenou sumou za posledné tri roky predstavuje takmer 150 miliónov eur.

Štátny podnik preto od septembra tohto roku nedokáže vyplatiť mzdy svojim 3 100 zamestnancov. Upozornil na to v pondelok (14. 8.) Odborový zväz drevo, lesy, voda. Na tento rok mal štát refundovať platby v hodnote 52 miliónov eur. Vyplatených bolo 2,5 milióna, čo tvorí 4,9 percent z celkovej sumy.

„Miera prepadu týchto platieb najmä za posledné tri roky dostala podnik do výrazného zadlženia a reálne, žiaľ, ohrozuje nielen jeho základné schopnosti plniť svoje úlohy vyplývajúce so zakladateľskej listiny a zákonných noriem, ale aj schopnosť riadne a včas platiť zamestnancom mzdy a odvody,“ priblížila predsedníčka odborového zväzu Vlasta Szabová.

Odborári vyzvali začiatkom mesiaca listom predsedu vlády SR, ministra financií SR a ministra životného prostredia SR na urýchlené riešenie nepriaznivej finančnej situácie podniku.

Podnik má aj návrhy na stabilizáciu

Podnik okrem toho v posledných troch mesiacoch vypracoval množstvo analýz, stratégií a krízových návrhov riešenia na svoju stabilizáciu. Ide o násilnú redukciu výdavkov, zvýšenie existujúcich úverov, mimoriadne rozpočtové opatrenie, legislatívne zmeny, rozvoj podnikateľskej činnosti a ďalšie spoplatnenie služieb podniku.

„Treba však dodať, že ani jedno z týchto riešení nebude systémové a dlhodobé bez nastavenia jasných pravidiel a plnení si povinností zo strany štátu,“ doplnila Szabová.

Na nedostatočné financovanie SVP upozornil už v roku 2020 Najvyšší kontrolný úrad. Ako uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, investičný dlh vo vodohospodárskej oblasti, najmä v rámci obnovy vodných nádrží, sa pohybuje v stovkách miliónoch eur.

„Preto je prioritou nového vedenia pripraviť návrh koncepčného a udržateľného riešenia. MŽP SR sa situáciou s nedostatkom finančných prostriedkov v SVP intenzívne zaoberá. SVP a rezort spoločne pracujú na koncepčných opatreniach, ktoré zabezpečia stabilizáciu finančnej situácie podniku nie len pre túto chvíľu, ale aj do budúcnosti,“ povedal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Situácia sa z dôvodu nevyplácania požadovaných oprávnených nákladov za služby pre štát zhoršuje už od roku 2010. Medzitým podnik prevzal do správy ďalších 22-tisíc kilometrov vodných tokov, bez dodatočných ľudských a finančných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika