Na hlavný obsah

Výstavba úseku R1 medzi B. Bystricou a S. Ľupčou sa odkladá, NDS odmietla podpísať zmluvu

Samosprávy žiadajú vysvetlenie.

Výstavba úseku R1 medzi B. Bystricou a S. Ľupčou sa odkladá, NDS odmietla podpísať zmluvu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výstavba trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou, ktorú plánovali začať v decembri, sa odkladá. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) oznámila, že zmluvu s dodávateľmi prác nepodpíše a celú súťaž opätovne prehodnotí. Samosprávy žiadajú vysvetlenie.

„Keďže ide o projekt, na ktorý celá Bystrica čaká už mnoho rokov a ktorý by vyriešil tragickú dopravu v tomto úseku, budem žiadať ministra o podrobnejšie vysvetlenie všetkým, ktorých sa to dotýka, v prvom rade občanom,“ napísal na Facebooku predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. NDS na situáciu reagovala priamo pod Lunterovým statusom. „Zistené nové skutočnosti boli také závažné, že nám neumožňujú ako objednávateľovi pristúpiť k podpisu zmluvy. NDS, konkrétne komisia pre vyhodnotenie ponúk, teraz pristúpi k opätovnému prehodnoteniu súťaže,“ napísali diaľničiari.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Pokračovanie rýchlostnej cesty R1 má odľahčiť dopravnú situáciu na križovatke v mestskej časti Šalková, kde v podvečerných hodinách vznikajú dlhé kolóny.

„Šalková, naša mestská časť, nemá dopravné napojenie rovnako ako ďalšie obce – Poniky, Môlča, ale aj Slovenská Ľupča, tesne pred ktorou je most, ktorý je v absolútne havarijnom stave. Preto už nie je možné odkladať vybudovanie tejto cesty,“ zdôraznil viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík.

Rezort situáciu nekomentuje

Plánovaný úsek rýchlostnej cesty ráta okrem vybudovania nového mosta ponad železničnú trať aj s vybudovaním náhradného úseku cesty I/66 a výstavbou novej mimoúrovňovej križovatky.

O vysvetlenie problému, ktorý komplikuje túto výstavbu, RTVS požiadala aj ministerstvo dopravy. „Keďže proces verejného obstarávania naďalej prebieha, nateraz to nebudeme komentovať,“ vysvetlil hovorca rezortu Martin Petro.

Podľa pôvodného plánu mal byť nový úsek hotový do troch rokov. Keďže sa však súťaž bude prehodnocovať nanovo, vyriešenie dopravnej situácie v meste je nateraz v nedohľadne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika