Na hlavný obsah

Záchrana Liečebného domu Machnáč: Generálna prokuratúra považuje zastavenie vyvlastňovacieho konania za nezákonné

Liečebný dom Machnáč je národnou kultúrnou pamiatkou.

Záchrana Liečebného domu Machnáč: Generálna prokuratúra považuje zastavenie vyvlastňovacieho konania za nezákonné
Chátrajúci kúpeľný dom Machnáč. Foto: RTVS

Generálna prokuratúra (GP) SR podala protest proti rozhodnutiu o zastavení vyvlastňovacieho konania k pozemkom a stavbe národnej kultúrnej pamiatky Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach. Informovala o tom hovorkyňa GP Jana Tökölyová.

Vo vyvlastňovacom konaní Okresný úrad (OÚ) Trenčín vyzval vyvlastniteľa na aktualizáciu znaleckého posudku o všeobecnej hodnote pozemkov a stavby. OÚ podľa GP argumentoval tým, že znalecký posudok predložený vyvlastniteľom pri podaní návrhu na začatie konania v roku 2021 stratil relevanciu, keďže od jeho vypracovania uplynuli dva roky. Keďže vyvlastniteľ aktualizovaný posudok nepredložil, OÚ Trenčín konanie zastavil.

O záchranu usiluje nezisková organizácia

GP SR považuje konanie a rozhodnutia štátnych orgánov za nezákonné. Hlavným dôvodom protestu je nesplnenie procesných predpokladov na zastavenie vyvlastňovacieho konania.

„Vyzvať vyvlastniteľa na aktualizáciu znaleckého posudku o všeobecnej hodnote pozemkov a stavby možno len v situácii, ak znalecký posudok bol neaktuálny, teda starší ako dva roky už v čase podania návrhu na vyvlastnenie. V čase podania návrhu na vyvlastnenie však znalecký posudok tento nedostatok nemal,“ informovala Tökölyová.

Nezisková organizácia Spoločnosť Jaromíra Krejcara (SJK) bojuje o záchranu Liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach už niekoľko rokov. Národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi najlepšie architektonické diela 20. storočia, roky chátra. Zámerom SJK je prevziať záštitu nad jej obnovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko