Na hlavný obsah

Bývalý vojak utiekol z londýnskej väznice cez kuchyňu, hľadá ho celá Británia

Ušiel z väznice s druhým najprísnejším zabezpečením v krajine.

Bývalý vojak utiekol z londýnskej väznice cez kuchyňu, hľadá ho celá Británia
Z londýnskej väznice Wandsworth utiekol 21-ročný Daniel Khalife. Foto: Metropolitan Police/PA Images/Profimedia a TASR/AP

Z londýnskej väznice Wandsworth utiekol v stredu (6. 9.) ráno väzeň. Ide o 21-ročného bývalého vojaka Daniela Khalifeho. V cele čakal na súdny proces na základe obvinenia, že na vojenskej základni nastražil falošné výbušniny.

Podľa spravodajského servera BBC je Wandsworth väznicou kategórie B, čo je podľa britských štandardov druhá najprísnejšie zabezpečená väznica. Polícia teraz po väzňovi pátra po celej krajine vrátane hraničných priechodov.

Khalife podľa BBC utiekol cez väzenskú kuchyňu. Potom sa pripútal reťazou k podvozku dodávky, ktorá do zariadenia privážala jedlo. Polícia uviedla, že muža nepovažuje za veľmi nebezpečného. Vyzvala však verejnosť, aby sa k nemu nepribližovala a v prípade, že ho zbadá, vytočila číslo tiesňovej linky.

Útek nadobudol politické rozmery

Prípad utečeného väzňa rýchlo nadobudol politické rozmery. BBC uvádza, že minister spravodlivosti Alex Chalk už telefonicky hovoril s riaditeľom väznice a žiadal uistenie, že zariadenie je bezpečné a nehrozí riziko ďalších útekov.

Tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová sa vo štvrtok (7. 9.) ráno vyjadrila, že „úroveň bezpečnosti väznice musí zodpovedať bezpečnostnému hodnoteniu zadržaného“. Narážala tým na skutočnosť, že bývalého vojaka nezadržiavali vo väznici s najvyššou bezpečnostnou kategóriou A, ako je napríklad Belmarsh v Londýne.

Bývalý šéf bezpečnostnej služby v predmetnej väznici Ian Acheson označil tento incident za „neprekvapujúci“. Zariadenie je podľa neho „vo voľnom páde, podobne ako mnohé iné britské väznice“, ktoré zápasia s nedostatkom personálu a „nízkou morálkou“.

Podobne sa vyjadril aj Chris Atkins, britský dokumentarista nominovaný na cenu Bafta, ktorý strávil rok vo Wandsworthe za daňové podvody. „Som prekvapený, že sa to nestáva častejšie. Wandsworth vyzerá zvonku bezpečne a desivo, ale každý deň vo vnútri je chaos,“ opísal Atkins. Povedal tiež, že kuchyňa, odkiaľ mal Khalife utiecť, sa nachádza v inej časti zariadenia ako cely.

Úteky z väzenia boli v Anglicku a Walese v posledných rokoch skôr zriedkavé. Od roku 2010 utieklo menej ako 20 väzňov. K poslednému úteku z predmetnej väznice vo Wandsworthe došlo v roku 2019, uvádza BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet