Na hlavný obsah

Čínsky TikTok dostal pokutu 345 miliónov eur, porušoval zákon o ochrane osobných údajov

Aplikácia nechránila obsah neplnoletých používateľov.

Čínsky TikTok dostal pokutu 345 miliónov eur,  porušoval zákon o ochrane osobných údajov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínska aplikácia TikTok dostala pokutu 345 miliónov eur za porušenie zákona EÚ o údajoch pri nakladaní s účtami detí, vrátane toho, že nechránila obsah neplnoletých používateľov pred zrakom verejnosti. Informoval o tom spravodajský web theguardian.com.

Írsky dozorný orgán pre údaje, ktorý reguluje TikTok v celej EÚ, uviedol, že čínska aplikácia sa dopustila viacerých porušení pravidiel GDPR.

Írska komisia pre ochranu údajov (DPC) uviedla, že používatelia vo veku od 13 do 17 rokov boli riadení procesom registrácie spôsobom, ktorý viedol k tomu, že ich účty boli nastavené ako verejné. To znamená, že každý môže vidieť obsah účtu alebo ho komentovať.

Zistili tiež, že schéma „rodinného párovania“, ktorá dáva dospelému kontrolu nad nastaveniami účtu dieťaťa, nekontrolovala, či dospelý „spárovaný“ s detským používateľom bol rodič alebo opatrovník.

TikTok uviedol, že vyšetrovanie sa zameralo na nastavenie ochrany osobných údajov spoločnosti medzi 31. júlom a 31. decembrom 2020. Dodal, že na problémy, ktoré vyvolalo vyšetrovanie už zareagoval.

Všetky existujúce a nové účty na TikToku pre 13- až 15-ročných nastavili ako súkromné. To znamená, že ich obsah si môžu prezerať iba ľudia schválení používateľom, a to od roku 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet